Поділитись:

Як луцький бізнес виживає без електроенергії (фото)

Субота, 19 листопада 2022, 09:00

Через постійні атаки та ракетні обстріли росіянами об’єктів енергетики в Україні, ми змушені проводити тривалий час без світла. Проте колапсу, на який так сподівались окупанти, нема. Підприємці знаходять вихід та продовжують працювати та розвиватися, таким чином підтримуючи економіку України.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» поцікавились, як луцький бізнес виживає під час частих відключень електроенергії.

Мережа напівфабрикатів «Галя Балувана»

Співвласник мережі «Галя Балувана» Володимир Матвійчук розповів, що їхні магазини мають генератори, тому працюють у звичайному режимі. Проте на період вимкнення електроенергії призупиняється виробництво власної продукції. 

«Коли вимикають світло, виготовлення страв припиняється. Ми можемо лише продавати у магазинах виготовлений товар. Для роботи кухні потрібні мегапотужні генератори. У нас вони невеликі, у нашому випадку вони можуть лише підтримувати тільки морозильне і холодильне обладнання», – зауважив він.

За його словами, така складна ситуація, звісно, негативно впливає на будь-який бізнес, але Володимир Матвійчук вважає, що усім підприємцям важливо продовжувати працювати для української економіки.

Володимир Матвійчук><span class=Володимир Матвійчук
 

Центр дошкільного розвитку «Левеня» та дитячий садок «ЛеоСад»

Керівниця освітніх закладів Вікторія Готь зазначила, що у період пандемії у 2020-2021 рр. усі підприємці думали, що це найгірший період для усіх. Проте з початком повномасштабного вторгнення спочатку були змушені припинити роботу. Згодом облаштували укриття та продовжили роботу.

За словами Вікторії Готь, ще влітку вони зрозуміли, що зима буде складною і готувалися заздалегідь.

«Ще влітку ми розуміли, що зима буде складною, тож до основного газового опалення (очікували, що саме газ буде в дефіциті) доставили альтернативне електричне (сучасні інфрачервоні панелі, які є економними у споживанні електрики і до того ж не сушать повітря, є безпечними для дітей). Відрегулювали вікна, поклеїти фольгу під батареї, думали все – буде тепло», – пригадує вона.

Вікторія ГотьВікторія Готь
 

З приходом осені колективи Центру дошкільного розвитку «Левеня» та дитячого садочку «ЛеоСад» побачили, що росіяни почали бити по об’єктах енергетики в Україні. Тому, як говорить Вікторія Готь, почали готуватися до відключень світла. Для цього закупили акумуляторні світильники, ліхтарі та свічки.

«Щоб дітки менше стресували від можливих відключень світла, у вечірній час ми з педагогами почали грати в ігри в темряві, при ліхтариках, (як театр тіней, всім відомі тваринки з тіней долонь, які нам показували в дитинстві), «вгадай на дотик», «загадуємо бажання і ловимо зірочки під магію ліхтаря», «зоряне небо» та інші. Ми намагаємось підготувати діток до можливих сценаріїв розвитку подій та подружити з темрявою. Мінімізувати страх», – додала керівниця освітніх закладів.

 

Вона розповіла, що у п’ятницю, 18 листопада, ранок також розпочався без світла та тепла.

«Ми знаходимось в центрі міста, тож відключення у нас було вперше. Ми повідомили наших батьків про це. Вони зачекали і привели діток, коли світло з’явилось. Але розуміємо, що ситуація буде повторюватись. Зараз намагаємось вирішити і це питання. Нам потрібен потужний акумулятор та інвертор для подачі живлення на насос в котельні. Але впевнені: і з цим викликом ми впораємось», – відзначила Вікторія Готь.

Наразі для закладів вже придбали і привезли альтернативний обігрівач, що працює без світла. За словами жінки, він може слугувати пічкою для приготування чаю та будь-чого. 

Загалом Вікторія Готь наголосила: «Зовсім не жаліємось і не нарікаємо ні на що! Дякуємо ЗСУ за можливість працювати. Запасаємось терпінням, креативними ідеями, культивуємо в собі і в наших батьках спокій, адже це реальність, в якій вчимось жити. Чекаємо Перемоги і працюємо на своєму місці».

 

Пекарня «Сулі Гулі»

Адміністраторка закладу грузинської їжі «Сулі Гулі», що на проспекті Волі, 8а, Наталія поділилася досвідом свого закладу. Вона розповіла, що у четвер, 17 листопада, у пекарні вперше вимкнули світло саме ввечері.

«Це був наш перший досвід з вимкненням світла ввечері. Тому, що якщо це перша половина дня – це не критично. Якщо це вечір, то критично, бо може бути повна посадка людей, і потрібно готувати багато страв. У нас вже є невеличкий план на ті години, коли буде вимикатись світло. Ми скорочуємо меню, освітлення зали і кухні. На кухні повинні бути свічки і якісь допоміжні засоби освітлення, щоб кухарі могли працювати з гострими предметами», – каже вона.

Заклад «Сулі Гулі» на Волі, 8аЗаклад «Сулі Гулі» на Волі, 8а
 

Коли у закладі нема світла, то подають лише ту випічку і страви, які вже встигли приготувати. Наталія наголосила, що у випадку, коли кухар почав пекти щось, але вимкнули світло, то усі продукти (тісто, м’ясо тощо) просто списують та не подають відвідувачам зіпсований продукт.

Також адміністраторка розповіла, що поки у закладі нема генератора, але керівництво розглядає можливість купити його.

Піцерія «Solo Pizza» 

Іванна, офіціантка закладу «Solo Pizza» на проспекті Відродження, 5а, каже, що піцерія під час вимкнення світла продовжує працювати зі свічками, а страви готуються на газовій плиті. Їжа, яку печуть у електричній плиті, не подають.

За словами працівниці закладу, генератора заклад не має і поки не планує купувати.

«Solo Pizza» на Відродження, 5а«Solo Pizza» на Відродження, 5а
 

Керамічна майстерня «Ряба Вош»

У дуже скрутній ситуації опинилася власниця керамічної майстерні «Ряба Вош» Юлія Жолубак.  Через часті вимкнення світла майстриня не може виконувати свою роботу. 

«Ми довго намагалися дати цьому раду, але не можемо впливати на обставини. У нас в Кульчині часто вимикають світло, а без електроенергії випалювати кераміку неможливо. Для живлення гончарного кола можна використовувати генератор. Але для печі, де мінімум 8 годин поспіль треба тримати сталу температуру, це важко. Крім того, пальне для генератора дороге, і якби ми спробували так робити – це би точно вплинуло на вартість нашої кераміки», –поділилася власниця керамічної майстерні.

Юлія ЖолубакЮлія Жолубак
 

Нині робота підлаштована під графіки від обленерго, проте, за словами Юлії Жолубак, вони часто не відповідають дійсності.

«Дуже засмучує те, що на носі свята, і не знаю, чи ми встигнемо підготувати улюблені колекції посуду. Якщо і далі світла не буде – ми просто не зможемо працювати. Зараз розпродаємо кераміку, яку зробили раніше», – зауважила вона.

 

Майстриня ділиться, що її дуже підтримують клієнти та підписники у соцмережах. 

«Тішить, що наші клієнти та підписники в соцмережах розуміють ситуацію, і замовляють те, що вже готове, просто щоб підтримати нас. Ми за це шалено вдячні. Поки у світі існує р*сня, важко передбачити, що буде далі. Але завдяки нашим ЗСУ р*сня стрімко закінчується. Тому все буде добре», – впевнена Юлія Жолубак.

Юлія робить затишну кераміку. Спершу вироби треба згончарити, висушити – а вже потім випалити у печі.

 

Спортзал «Спорт Лайн»

Власники спортивного закладу «Спорт Лайн», Віталій та Олена Чируки розповіли, що не мають генератора і не планують його купувати. Тренують своїх клієнтів без світла, але зі свічками та колонкою, куди завантажена музика. Тому працюють у звичайному режимі та зі стабільним графіком.

«Коли вимкнули світло світла, ми попереджували клієнтів, але усі прийшли і були задоволенні. Говорили, що ще ніколи не займались у такій атмосфері, зі свічками. Вони були задоволені і це головне», – каже Олена Чирук.

Олена Чирук зазначила, що кожному важливо продовжувати працювати, попри усі труднощі.

 

Луцький бізнес виживає у цей скрутний час, платить податки, підтримує економіку та розвиває потенціал міста. Тож якщо маєте таку можливість, то підтримуйте бізнес міста.

Нагадаємо: лучани розповіли, чим займаються, коли зникає світло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів