Поділитись:

«Доступні ліки»: як програма працює на Волині (відео)

Субота, 12 листопада 2022, 11:40
«Доступні ліки»: як програма працює на Волині (відео)

Міністерство охорони здоров’я України з 1 листопада оновило реєстр лікарських засобів за програмою «Доступні ліки».

Про те, як працює на Волині програма, розповів керівник центру первинної меддопомоги Луцької громади Віктор Пахарчук, – повідомляє Суспільне.

Хто може отримати ліки та що для цього потрібно

Щоб отримати ліки, в пацієнта має бути підтверджений діагноз, згідно з яким сімейний лікар може виписати необхідні медикаменти. Діагноз та препарати також мають входити в перелік реєстру Міністерства охорони здоров’я України, – говорить сімейна лікарка Любов Кушнірук.

Сімейна лікарка Любов Кушнірук з 1 січня виписала понад 600 рецептів за державною програмою «Доступні ліки»Сімейна лікарка Любов Кушнірук з 1 січня виписала понад 600 рецептів за державною програмою «Доступні ліки»
 

Отримати препарати за програмою «Доступні ліки» можуть і переселенці, які наразі мешкають у Луцькій громаді, – каже Віктор Пахарчук.

Зі слів Віктора Пахарчука, для того, щоб отримати медикаменти за програмою, люди мають укласти договір з сімейним лікарем та бути внесеними до електронної системи E-Health. Це стосується, як переселенців, так і лучан.

Керівник центру первинної меддопомоги Луцької громади Віктор ПахарчукКерівник центру первинної меддопомоги Луцької громади Віктор Пахарчук
 

Після цього пацієнт має прийти на огляд до сімейного лікаря, де йому виписують електронний рецепт на купівлю ліків.

«Перевіряємо, щоб був правильно вказаний номер телефону, тому що при рецепті смс приходить пацієнту на телефон. З даною смс він підходить вже в аптечний пункт», – говорить сімейна лікарка Любов Кушнірук.

Де можна отримати ліки

Ліки за державною програмою виписують на різну тривалість — від одного до максимум трьох місяців. Реєстр препаратів оновили, перші ліки уже видали пацієнтам, – каже завідувачка аптеки Альона Клинова. Додає: в аптеці з першого дня збільшили асортимент ліків, відповідно до державної програми, стараються, щоб всі медикаменти були.

Лучанка Олена користується програмою «Доступні ліки»Лучанка Олена користується програмою «Доступні ліки»
 

Лучанка Олена Володимирівна за програмою «Доступні ліки» купує пігулки, які стабілізують артеріальний тиск. Каже: доплатити довелося, але значно менше, ніж зазвичай.

Які ліки можна отримати за державною програмою «Доступні ліки»

З реєстром оновлених лікарських засобів, які можна отримати за програмою «Доступні ліки» можна ознайомитися на сайті Міністерства здоров'я України.

Відтепер у ньому доступні препарати й для пацієнтів з хронічними обструктивними захворюваннями легень та хворобою Паркінсона, – каже Віктор Пахарчук. Всього там 462 лікарські засоби, з яких 149 – повністю безоплатні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
16 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024