Поділитись:

Режим лукашенка визнав нацистським гасло «Жыве Беларусь!»

Четвер, 10 листопада 2022, 12:44
Режим лукашенка визнав нацистським гасло «Жыве Беларусь!»

МВС Білорусі внесло до списку нацистської символіки та атрибутики гасло «Жыве Беларусь!» і відгук «Жыве».

Про це пише Українська правда, посилаючись на Радыё Свабода.

Відповідну постанову №271 опубліковано на Національному правовому порталі РБ.

Мотивація в документі звучить, що нібито це гасло «30-ї дивізії Ваффен-СС (російська №2, вона ж білоруська №1), яка складалася в основному з колишніх бійців частин «Білоруської національної оборони», використовувалася в антипартизанських операціях».

Таким чином білорусам забороняється вигукувати «Жыве Беларусь!» і відповідати «Жыве» з підняттям правої руки з витягнутою долонею.

Однак незрозуміло, чи є «нацистським» вигук без підняття правої руки і відповідь не «Жыве!», а «Жыве вечна!», який використовується набагато частіше, зазначає видання.

Режим лукашенка продовжує боротьбу з національними символами. Після фактичної багаторічної заборони на використання біло-червоно-білого прапора і нещодавнього затримання чоловіка за слід на машині від наклейки з емблемою «Погоня», влада перейшла на патріотичне гасло.

Як відомо, на акціях протесту 2020 року сотні тисяч людей скандували патріотичні гасла, які давно стали традиційним привітанням у білоруських патріотичних колах.

Чому це важливо: Нинішня влада Білорусі вже багато років намагається за допомогою пропаганди представити національні символи Білорусі, що з'явилися задовго до Другої світової війни, як символ нацистів. При цьому факт тісної військово-політичної співпраці СРСР і нацистської Німеччини перед війною замовчується.

Довідково: 
У сучасному вигляді вираз «Жыве Беларусь!» уперше прозвучав у вірші відомого білоруського письменника Янки Купали, написаному в 1905-1907 роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів