Поділитись:

Як вибрати теплову гармату для обігріву житлового приміщення

Четвер, 10 листопада 2022, 10:00

У разі потреби швидкого нагрівання житлового приміщення, яке довготривалий час не опалювалося, або для підтримки нормальних теплових умов у великому закритому просторі, чи просушки вологого повітря, щоб у кімнатах не завелася пліснява, теплові гармати стануть ідеальним вибором для вирішення всіх цих завдань. Найчастіше вони використовуються для обігріву великих промислових приміщень, складів, офісів. Можна навести ще багато ситуацій, коли подібні обладнання виявляться незамінними. Потужність таких обігрівачів не менше 2 кВт. На сучасному ринку опалювального обладнання теплова гармата для житлового приміщення представлена різноманітними видами. Розберемось детальніше.

Які бувають теплові гармати?

Тепловою гарматою для обігріву житлового приміщення називається обігрівач, в основі якого знаходиться потужний тепловентилятор. Він рівномірно та швидко розподіляє теплі потоки повітря, дозволяючи миттєво прогріти приміщення. Він досить економний, оскільки дозволяє вмикати/вимикати опалення у будь-який зручний час. Іноді теплова гармата додатково використовується для вентиляції або висушування повітря в приміщенні.

Всі теплові гармати діляться на групи залежно від джерела енергії, що застосовується ними для нагріву, цими джерелами можуть бути рідке паливо, електрика або газ.

  • Електричні теплові гармати відмінно працюють від звичайної мережі 220В або трифазної мережі 380В. Даний тип використовується повсюдно через свою надійність і дешевизну. В якості нагрівального елемента у таких гарматах виступають: спеціальна спіраль, керамічний нагрівач або ТЕН. Останній вважається якіснішим. Але й у ТЕНа є недоліки, які багатьом не подобаються: він дуже довго нагрівається і довго остигає. Електричні гармати використовують багато електрики (заощадити тут точно не вдасться). Серед позитивних сторін можна відзначити хорошу роботу за будь-якого температурного режиму, за що відповідає спеціальна система терморегуляції;
  • Газові теплові гармати – це потужні професійні теплогенератори, що працюють на зрідженому газі пропані та пропан-бутані. Газові теплові гармати вважаються максимально зручними для швидкісного прогрівання житлових та нежитлових приміщень. Скажімо, якщо потрібно підтримувати оптимальну температуру на складі чи магазині, то краще купувати не енергоємний електричний калорифер, а газову теплову гармату, яка високо цінується своєю потужністю та низькою витратою палива. За своєю структурою газові теплові гармати є агрегатами, які використовують не бензин, а виключно природний або скраплений газ. Варто включити систему на обігрів, як прогрівання великих приміщень у стислий термін виявиться гарантованою справою. Газові гармати поділяються на:
  1. Відкриті;
  2. Закриті.

У відкритій системі не використовується димохід, оскільки газ повністю згоряє всередині закритого приміщення;

  • Дизельні гармати мають найбільший показник потужності. Вони можуть за лічені хвилини обігріти навіть великі приміщення. Максимальна площа обігріву становить близько 800 м.кв. Зручні своєю мобільністю та відносно недорогою вартістю дизельного палива, що використовується як джерело енергії для роботи обладнання. Дизельне паливо згоряє та вивільняється величезна кількість теплової енергії, яка використовується для обігріву даним обладнанням. Існує два види дії дизельних теплових гармат:
  1. Прямий;
  2. Непрямий.

Дизельні теплові гармати прямого нагріву найчастіше застосовують для нежитлових приміщень з гарною вентиляцією. Все тому, що вихлопи від дизельного палива потрапляють у приміщення. Дизельні теплові гармати не прямого нагріву найбільше підходять, якщо потрібно якісно нагріти житлове приміщення. Дизпаливо згоряє в закритому резервуарі і відводиться трубкою в димар, не викликаючи шкідливих випарів.

Що слід врахувати при виборі теплової гармати для обігріву житлових приміщень?

На питання «Як вибрати теплову гармату?», слід співвідносити свої потреби з наявними можливостями. Насамперед необхідно визначитися, для чого саме потрібен цей прилад – для постійного чи тимчасового використання, для регулярного обігріву приміщення чи використання пристрою лише періодами. Крім даних факторів, потрібно врахувати:

  • Розмір приміщення, повітря в якому потрібно прогрівати;
  • Доступність того чи іншого джерела енергії;
  • Наявність вентиляції у приміщенні та можливість відведення з нього продуктів згоряння;
  • Постійне чи тимчасове перебування людей.

Якщо вам потрібно вибрати теплові гармати для обігріву житлової будівлі, зупиніть свій вибір на електричній моделі, яка оснащена захистом від перегріву та терморегулятором.

Надрукувати
мітки:
коментарів