Поділитись:

Що спільного між "Акцент-Банком" та ПриватБанком

Понеділок, 02 січня 2017, 18:31
Що спільного між

Нацбанк вважає, що "Акцент-Банк" афільований із ПриватБанком, вкладники це підтверджують.

Вкладники "А-Банку" запевняють, що під час укладання договорів, їх переконували, що цей банк – частина ПриватБанку, – повідомляє Еxpres.ua.

Ці люди таки мають рацію. Певний зв'язок між ПриватБанком і "А-Банком" існує. Наприклад, операційна система Приват24 у цих фінансових установах однакова. І не тільки це.

"Існує такий собі непомітний банк 2-ої групи – "А-Банк" (Дніпро), інтернет-банкінг якого не відрізнити від "Приват24", – розповідає експерт Олександр Кочетков. – Коли я побачив це, то спершу подумав: це ж треба так нагло вкрасти чужий успішний дизайн! Але спробував запустити на своєму смарті Приват24 й був ошелешений: цей "А-Банк" взаємодіє з Приват24. Йдеться не про схожу картинку, а про повністю аналогічне матзабезпечення".

Що це може означати?

По-перше, менеджери "Привату", які запевняли населення в тому, що з їхнім банком усе гаразд, завчасно перекинули свої банківські програми на запасний майданчик. По-друге, виникло питання: що, власне, націоналізував наш уряд і Нацбанк, якщо Приват24 належить не лише державі?

Кажуть, що історія "А-Банку" доволі сумна й темна. Колишній голова правління Українського кредитного банку (УКБ) Юрій Лях нібито наклав на себе руки в 2004 році. Після цього великі клієнти вивели з нього гроші, й НБУ запровадив тимчасову адміністрацію. А в 2007 році в банку з'явилися нові акціонери – компанії, які нібито пов'язані з групою "Приват". Втім, за словами голови правління "А-Банку" Наталії Малихіної, ПриватБанк формально не входив у капітал "А-Банку", а уклав з його акцінерами договір про аутсорсинг певних функцій.

Олександр Кочетков розповів, що раніше банк справді називався УКБ. Потім його викупили брати Суркіси, які в той час були бізнес-партнерами Коломойського. "Загалом те, що будував пан Коломойський із партнерами, – доволі складна й диверсифікована система на всі випадки життя. Треба розуміти, що той бізнес, яким займався Коломойський, не може існувати без власного банку, бо завдяки йому щодня вирішуються певні проблеми. Тому, звісно, у "Приваті" було інсайдерське кредитування, але, окрім того, система передбачала існування ще кількох банків навколо ПриватБанку. Це було зроблено для того, щоб можна було виконувати певні операції начебто не від "Привату", але за його допомогою. І власне таким чином міг виникнути фактично мініклон Приват24 – "А-Банк".

Голова НБУ пані Гонтарєва заявила, що "жодних планів на "А-Банк" не має. Мовляв, він достатньо капіталізований, але пов'язаний із ПриватБанком. Втім, вона також зазначила, що НБУ покаже, яким чином брати Суркіси пов'язані з ПриватБанком.

Якщо Нацбанк виявить, що "Приват" проводив якісь операції через "А-Банк", то тоді це означає, що існувала банківська група. Якщо є пов'язана з цим банком особа, то тоді треба дивитися, які в неї були депозити в "Приваті" тощо. Потрібні докази.

Зі слів Кочеткова, фактично "А-Банк" може працювати без "Привату".

"Однак повертаємося знову до того, що бізнесу, яким займається Коломойський та його партнери, потрібен власний банк. "Привату" не стало, а це означає, що має з'явитися інший банк. Буде це "А-Банк" чи якийсь зовсім новий, швидше за все, з часткою іноземного капіталу, але він буде під контролем Коломойського.

Надрукувати
мітки:
коментарів