Поділитись:

На Марс упав найбільший за всю історію спостережень метеорит

Вівторок, 01 листопада 2022, 05:35
На Марс упав найбільший за всю історію спостережень метеорит

24 грудня 2021 року поверхню Марса трусонуло з магнітудою 4 бали, від чого спрацювали датчики на посадковому модулі NASA Insight. Переглянувши зображення планети, зроблені космічним апаратом NASA Mars Reconnaissance Orbiter до і після події, вчені дійшли висновку, що марсотрус викликало падіння метеорита. 

Про це повідомляє сайт новин Луцька та Волині «Конкурент» з посиланням на Root Nation.

Це був найбільший удар метеорита за всю історію спостережень у всій Сонячній системі.
Кратер від падіння метеорита розташувався неподалік марсіанського екватора і має діаметр 150 метрів і глибину 21 метр. Завдяки цій події вчені мають можливість розглянути шари, що оголилися в результаті удару під поверхнею планети.
За даними Лабораторії реактивного руху NASA (JPL), метеорит був настільки малий (не більше 12 метрів завдовжки), що він повністю згорів би в атмосфері Землі. Більш тонка атмосфера Марса, що має всього 1% щільності від земної, була меншим фактором стримування. За словами дослідників, спостереження за кратером на рівні землі також дозволили отримати нову інформацію про геологічну будову Марса.
“Це фантастичний спосіб зазирнути у внутрішню структуру Червоної планети”.
Підповерхневий лід, що оголився в кратері та серед викинутих уламків, знаходиться ближче до марсіанського екватора, ніж будь-який раніше виявлений зразок льоду на планеті. За словами дослідників, це може мати вирішальне значення для майбутніх місій на Марс, оскільки вказує на ширше поширення підземного льоду, ніж передбачалося раніше. Згідно з даними JPL, астронавтам, які одного разу відвідають поверхню Марса, знадобиться вода для пиття, сільського господарства та ракетного палива. І тепер NASA знає, що крижаний резервуар тягнеться до одного з найтепліших місць на планеті, що трохи полегшить майбутню роботу.
Надрукувати
мітки:
коментарів