Поділитись:

Не хоче повертатися: білоруса, який рік проживає у Луцьку, можуть видворити з країни

Понеділок, 31 жовтня 2022, 16:07
Не хоче повертатися: білоруса, який рік проживає у Луцьку, можуть видворити з країни

На Волині громадянина Білорусі, який приїхав до Луцька рік тому і не хотів повертатися на батьківщину, можуть видворити з країни примусово.

Про це пише «Сила правди», посилаючись на рішення Луцького міськрайонного суду від 20 жовтня.

Громадянин Білорусі Сергій Семеняк приїхав в Україну 3 жовтня 2021 року. У Луцьку проживав разом зі своєю цивільною дружиною. За законом, міг перебувати на території України не більше 90 днів протягом 180 днів, але перебував вдвічі більше. Крайній термін залишити нашу державу у нього минув ще у квітні 2022-го. 

15 вересня працівники Служби безпеки України та поліції прийшли до квартири у Луцьку, де мешкав Сергій Семеняк, аби доставити його до відділу міграційної служби. 

І лише після цього, 20 вересня, чоловік звернувся до Державної міграційної служби у Волинській області з проханням скласти заяву про надання йому статусу особи, яка потребує додаткового захисту. За його словами, йому відмовили через «відсутність дипломатичних зв’язків з Республікою Білорусь». Та все ж заяву-анкету на визнання його біженцем він заповнив. 

7 жовтня Семеняк звернувся до суду з позовом до міграційної служби. Він просив скасувати рішення про примусове повернення в Білорусь чи третю країну. Чоловік пояснив, що до Білорусі в’їхати не може, адже через підтримку збройної агресії Росії проти України митниця не працює. А для в’їзду на територію Польщі чоловіку потрібна віза. До того ж, з його слів, у разі повернення до Білорусі, його чекає переслідування за участь у протестних акціях у 2020-му році.

Однак суд не знайшов законних підстав для задоволення позову. 

«Під час перебування на території України та станом на 15.09.2022 року позивач до підрозділів ДМС України у Волинській області та інших областей України щодо продовження термінів чи з інших питань перебування на території України не звертався та згідно наданої інформації сектором з питань шукачів захисту та соціальної інтеграції УДМС у Волинській області громадянин Республіки Білорусь Сергій Семеняк в процедурі отримання захисту в Україні не перебуває», – йдеться у рішенні Луцького міськрайонного суду.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його проголошення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів