Поділитись:

Чому жителі Землі іноді можуть бачити Місяць вдень: як це пояснюють вчені

Понеділок, 31 жовтня 2022, 02:35
Чому жителі Землі іноді можуть бачити Місяць вдень: як це пояснюють вчені

Люди звикли спостерігати за Місяцем лише вночі, хоча іноді буває так, що його можна побачити й у денному небі. Чому це відбувається і чому вдень наш супутник можна побачити не так часто, як можливо деяким хотілося б.

Про це повідомляє сайт новин Луцька та Волині «Конкурент» з посиланням на Live Science.

За словами вчених, головна причина того, що люди можуть бачити Місяць, полягає в тому, що він відображає світло Сонця і через свою близькість до Землі є другим після нашої зірки найяскравішим об'єктом у небі. Саме тому Місяць можна бачити і вночі, і іноді навіть удень. Але Місяць не завжди видно вдень. Це зв'язано, як із самою атмосферою Землі, і з орбітальним циклом нашого супутника.

За словами вчених, якби на Землі не було атмосфери, то при спостереженні з її поверхні Місяць можна було б бачити цілодобово. Але в Місяця є свої фази і коли він рухається між Землею та Сонцем, то не завжди його освітлена сторона повернута до нас. І це робить її практично невидимою з поверхні планети.

"Частини різних газів у нашій атмосфері розсіюють сонячне світло, і щоб Місяць було видно вдень, його світло має подолати це розсіяне сонячне світло. Це світло настільки яскраве, що вдень воно затьмарює світло зірок, але не завжди затьмарює відбите світлом Місяця", – каже Едвард Гінан (з Університету Вілланів, штат Пенсільванія, США).

За словами Гінана, світло зірок, видимих із Землі, в мільйон мільярдів разів менш яскраве, ніж світло Сонця, і в мільйони разів слабше, ніж світло Місяця.

Астрономи використовують поверхневу яскравість для того, щоб оцінити видиму яскравість об'єктів у космосі, таких як галактики або туманності. Для цього вони вимірюють кількість світла, що досягає Землі в області нічного неба, що спостерігається з нашої планети. Оскільки Місяць ближче до Землі, ніж зірки, її поверхнева яскравість більша, ніж поверхнева яскравість неба, а це означає, що ми можемо легко побачити її сяйво при денному світлі.

Але на те, наскільки добре буде видно Місяць вдень, впливає сезон, у якому відбувається спостереження, нинішня фаза Місяця, а також те, наскільки безхмарно небо.

За словами вчених, наш супутник у денний час можна побачити приблизно протягом 25 днів кожного місяця. В інші дні Місяць знаходиться або у фазі молодика, або повного місяця. І тому її видно лише вночі. Місяць видно в небі приблизно 12 годин на добу, але не завжди його поява збігається із денним часом. Наприклад, взимку на деяких широтах, коли день тут коротший, Місяць вдень не так просто застати.

Найкраще Місяць видно вдень через тиждень після молодика і через тиждень після повного місяця. У першому випадку, наш супутник видно у другій половині дня, у другому випадку – вранці.  6 годин на день", – каже Гінан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів