Поділитись:

Якого кольору Юпітер?

Неділя, 30 жовтня 2022, 01:25

Якщо ви коли-небудь бачили зображення Юпітера, то ви, мабуть, знаєте, що у нього є білі, жовті, червоні, помаранчеві та коричневі смуги різних відтінків, які огортають планету смугами паралельно до її екватора. Як створюються ці кольори?

Про це пише сайт новин Волині Конкурент з посиланням на Technology.org.

Як створюються різні кольори Юпітера?

Коротко кажучи, коли ми дивимося на Юпітер, ми не бачимо кольору його поверхні. Ми бачимо гази, які утворюють товстий шар планети-гіганта. Вітри там дуже сильні, і саме тому кольори Юпітера – ті погодні смуги, паралельні його екватору – постійно змінюються.

Ви бачите різні кольори, коли різні хімічні речовини в атмосфері Юпітера відбивають сонячне світло. Юпітер здебільшого складається з водню та гелію, але у хмарах є аміакові кристали та трохи водяного льоду. З цих хімічних речовин утворюються білі хмари. Але жовтий, помаранчевий та коричневий кольори є домінуючими кольорами на цій планеті.

Більш того, конвекційні течії в атмосфері викликають величезні бурі, які приносять речовину з ядра Юпітера в хмари. Фосфор, сірка і вуглеводні виходять на поверхню і викликають білі, коричневі і червоні плями – всі вони є бурями, набагато сильнішими, ніж ті, які ми маємо тут на Землі.

Найбільш відомим прикладом цих штормів є Велика червона пляма – шторм настільки великий, що можна побачити це місце з Землі за допомогою телескопа середнього розміру. Розмір цієї точки становить близько 40,000 км (майже 25,000 миль).

Як Велика червона пляма отримала свій червоний колір?

Лабораторні експерименти припускають, що колір цього неймовірно великого шторму набув саме такого вигляду завдяки хімічним продуктам, створеним від сонячного ультрафіолетового опромінення гідросульфідом амонію.

Чи скорочується велика червона пляма?

Велика червона пляма в даний час скорочується, але цей процес повільний, і вчені не зовсім впевнені, скільки часу це займе, поки цей шторм не зникне. Ця пляма має стати круговою до 2040 року.

Тим часом, кілька десятиліть тому астрономи відкрили новий шторм, відомий як Oval BA, або Little Red Spot. Ця інша пляма має такий же колір як і Велика червона пляма і виникла від зіткнення трьох менших плям. Перші три урагани були білими, але пізніше стали червоними.

Теоретично, Велика червона пляма також була створена в аналогічному зіткненні менших ураганів.

Якого кольору Юпітер, якщо подивитися на нього неозброєним оком?

Наостанок, якщо подивитися на Юпітер неозброєним оком, він виглядатиме як біла крапка, як яскрава зірка. Відстань до цієї планети велика, і ми можемо тільки уявити її справжній розмір при погляді на цю планету із Землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів