Поділитись:

Волинян закликають "не вестися" на дзвінки незнайомців

П'ятниця, 30 грудня 2016, 10:53
Волинян закликають

Волиняни часто стають жертвами шахраїв. Упродовж 11 місяців 2016 року в області вчинено 747 шахрайств.

І хоч схеми, за якими працюють зловмисники, – доволі типові, кількість таких злочинів лише зростає, – повідомляє прес-служба прокуратури області.

Дуже частими є телефонні шахрайства. Нічні телефонні дзвінки – класична схема, за якою зловмисники обкрадають довірливих громадян. Спочатку телефонує нібито близька вам людина і тихим голосом повідомляє, що потрапила у халепу. Але "добрий поліцейський" готовий допомогти вирішити проблему за певну винагороду.

Під впливом емоцій людина не може навіть чітко визначити за голосом, чи це справді телефонує родич чи друг.

Не стати жертвами таких шахраїв – просто. Достатньо лише, зберігаючи спокій, зателефонувати рідним та в поліцію, щоб перевірити цю інформацію. І ще варто пам'ятати, що погодившись таким чином "вирішувати" ситуацію, ви стаєте співучасником злочину, адже за надання неправомірної вигоди передбачена кримінальна відповідальність.

Ще одним розповсюдженим способом виманювання грошей у довірливих громадян є шахрайства, здійснені зловмисниками у Інтернеті.

Схема перша: ви обрали бажану річ на сайті оголошень, написали продавцю та оплатили покупку або частину її вартості. Тепер сподіваєтесь отримати товар? Забудьте! Вас ошукали. А щоб уникнути неприємностей, варто оплачувати покупку лише після доставки товару.

Є й інша схема: тепер уже ви продаєте товар через мережу. До вас телефонує потенційний покупець і просить номер кредитної картки, аби перерахувати кошти. Однак через кілька хвилин він повідомляє, що для того, щоб вам надійшли гроші на рахунок, ви мусите підійти до банкомату та ввести певну комбінацію цифр. У такий спосіб шахраї знімають кошти з вашого рахунку.

У цьому випадку потрібно пам'ятати, що для того, аби хтось переказав гроші вам на картку, жодної вашої участі не потрібно.

Ще один поширений метод шахрайства – заволодіння коштами громадян особами, які телефонують та називаються працівниками банку.

Ці шахраїповідомляють про необхідність зміни пін-коду чи блокування банківської картки, оскільки з вашого рахунку нібито намагаються несанкціоновано зняти гроші. При цьому зловмисники випитуються у жертв усю необхідну їм інформацію, зокрема номер банківської картки, код верифікації, термін дії картки, пін-код, особисті анкетні дані власника картки чи ключове слово. Ці відомості дозоляють шахраям знятигрошові кошти з рахунку без наявності банківської картки.

Аби запобігти вчиненню таких шахрайств, необхідно у разі отримання таких дзвінків звернутись у відділення свого банку та перевірити інформацію або ж зателефонувати на гарячу лінію банку та поцікавитись станом свого рахунку, при цьому не повідомляючи шахраям жодної інформації щодо себе та своєї банківської картки.

Прокуратура Волині вкотре застерігає волинян бути обачними та берегти себе від пасток шахраїв.

Надрукувати
мітки:
коментарів