Поділитись:

Робот з соціальними навичками допомагає в лікуванні заїкання

Четвер, 27 жовтня 2022, 01:35

Соціальні роботи, що взаємодіють з людьми, можуть стати новим багатообіцяючим доповненням до сучасних засобів лікування для людей, які заїкаються, згідно з недавнім дослідженням про те, як високотехнологічні помічники можуть бути використані у клініці.

Про це пише сайт новин Волині «Конкурент» з посиланням на Technology.org.

На відміну від додатків і програм штучного інтелекту в комп’ютерах, соціальні роботи присутні фізично, що робить їх здатними лікувати заїкання, пояснює співавтор дослідження Торрі Лоукс (Torrey Loucks).

Заїкання може призвести до погіршення самооцінки та тривожності при спілкуванні, а втручання логопеда значно покращує плавність мовлення та впевненість у спілкуванні. Успіхи в покращенні самооцінки і самосприйняття як компетентного співрозмовника за допомогою ефективної терапії дійсно змінили життя багатьох людей.

Соціальні роботи мають ряд переваг перед іншими технологіями, їх можна програмувати та адаптувати до конкретних потреб кожного пацієнта. Люди надають перевагу соціальним роботам, оскільки вони більш інтерактивні.

Роботи не замінять лікарів, але їх прихильність до повторюваних завдань, і програмований характер означають, що вони підтримують потребу в часі для практики і першочергових завдань, який часто обмежений в завантажених логопедичних клініках.

Не дивлячись на те,що дослідження соціальних роботів і комунікативних розладів на даний момент обмежені, вони вже довели свою ефективність у підтримці активності дітей-аутистів. Це дослідження вперше пропонує структуровані сценарії, за участі дослідників, логопедів та інженерів-робототехніків, в яких соціальні роботи представлені як інструменти для допомоги логопедам.

Ці сценарії є фундаментальним кроком у впровадженні соціальних роботів,які здатні доповнити лікування, і особливо реабілітацію, дозволяючи дослідникам визначити, чи мають роботи позитивний ефект, а програмістам – вдосконалити функції, які здатні виконувати соціальні роботи. Опитування, проведене серед британських лікарів показало, що робот може доповнити лікування, будучи цікавим партнером.

Види соціальних роботів, які використовуються в цих сценаріях, не є справою майбутнього – вони вже доступні. І хоча зараз вони дещо дорогі, технологічні дослідження показують, що ці витрати поступово знижуватимуться.

Лікування заїкання, як для підтримки діяльності, керованої лікарем, так і для того, щоб дозволити пацієнту практикувати деякі свої навички без миттєвої участі лікаря може стати новаторським випробуванням для соціальних роботів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів