Поділитись:

Стало відомо, хто з росіян причетний до ракетних ударів по Волині

Вівторок, 25 жовтня 2022, 14:55
Стало відомо, хто з росіян причетний до ракетних ударів по Волині

Команда Bellingcat та її партнери The Insider та Der Spiegel за пів року розслідування змогли виявити досі приховану групу з трьох десятків російських військових інженерів за освітою та досвідом у галузі програмування ракет, які можуть бути причетні до ракетних ударів по критичній інфраструктурі Волині.

По це інформує LB.ua.

У Bellingcat з'ясували, що програмісти належать до Головного обчислювального центру Генштабу ЗС РФ. Члени групи працюють із двох центрів. Один розташований у Москві, в штаб-квартирі міністерства оборони РФ, інший – в штаб-квартирі адміралтейства у Санкт-Петербурзі.

Більшість членів групи – молоді чоловіки та жінки, зокрема, є одна подружня пара; багато має досвід роботи у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних ігор. Деякі працювали в російському військовому командному центрі в Дамаску упродовж 2016-2021 років, коли Росія обстрілювала крилатими ракетами Сирію. 

Більшість програмістів мають різні нагороди, зокрема – від російського президента Володимира Путіна.

На цих росіян розслідувачі вийшли через аналіз даних з відкритих джерел, зокрема, проаналізували провідні військові інститути Росії, які спеціалізуються на розробці та програмуванні ракет, їхніх випускників. Це Балашихінська військова академія Ракетних військ стратегічного призначення біля Москви, а також Військово-морський інженерний інститут у Санкт-Петербурзі.

Крім того, проаналізували витік даних про працевлаштування або телефонні записи цих випускників. Така інформація доступна на підпільних ринках даних у РФ. З'ясувалося, що ці особи зареєстровані як такі, що проживають і працюють за адресою Знам'янка, 19, в Москві – офіційною адресою Генштабу Збройних сил Росії.

Серед імен, які розслідувачі пов'язують з приналежністю до Головного обчислювального центру, – командир ГОЦ Ігор Багнюк, Антон Тімошинов, Євген Капшук, Олексій Михайлов, Роберт Баранов та інші.

Стало відомо, хто з росіян причетний до ракетних ударів по Волині 

Зв'язки між ними та іншими членами групи і приналежність до ракетних ударів по Україні вдалося встановити на основі аналізу телефонних дзвінків, повідомлень і часу запусків ракет по території нашої держави.

Розслідувачі, маючи контакти членів ГОЦ, спробували зв'язатися з ними і з'ясувати подробиці. У розмовах росіяни підтверджували свої особисті дані, але відмовлялися підтверджувати приналежність до центру чи стосунок до запуску ракет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 лютого 2024
11:33
06 лютого 2024
23 січня 2024
12 січня 2024
13:23
24 листопада 2023
09 жовтня 2023
18:08
07 червня 2023
01 червня 2023
31 травня 2023
23 березня 2023