Поділитись:

Ціна зросла ще більше: скільки у Луцьку коштують яйця (фото)

Субота, 22 жовтня 2022, 08:30

Про ціни на яйця в Україні останнім часом не жартував тільки лінивий. Стрімкий стрибок вартості яєць відбувся на початку осені. Так, якщо у серпні десяток яєць можна було купити за ціною 35-38 гривень, то вже у вересні вони коштували понад 50 гривень, а на середину жовтня підскочили в ціні до 80 гривень за десяток. 

Фахівці пояснюють, що ріст цін відбувся через кілька факторів, зумовлених війною. Перше – це тимчасова окупація значних територій України. До прикладу, 2021 році Херсонська, Донецька, Луганська, Харківська та Запорізька області сумарно виробляли 17% яєць. Зокрема, на Херсонщині розташована одна із найбільших в Україні – Чорнобаївська птахофабрика, пише Ліга

Точка продажу яєць на Старому ринкуТочка продажу яєць на Старому ринку
 

Дуже вдарили по вартості і проблеми з логістикою. Так, якщо у березні на кордонах були величезні черги, і закупити та привезти імпортних курчат було проблемою – то у вересні-жовтні не буде яєць, які мали б нести ті курчата. 

Найочевиднішою є проблема зі здорожчанням собівартості виробництва. Так, зросли ціни на корм для курей, вартість електроенергії, вартість транспортування яєць до місць торгівлі тощо. 

Точка продажу яєць на Старому ринкуТочка продажу яєць на Старому ринку
 

ЗА СКІЛЬКИ МОЖНА КУПИТИ ЯЙЦЯ У ЛУЦЬКУ

Станом на 21 жовтня ціни на яйця у Луцьку доволі різні. Так, у популярних торгових мережах на кшталт «Сільпо» десяток яєць класу СВ обійдеться покупцям у 83 гривні. Яйця трохи меншого розміру коштуватимуть 68 гривень за десяток. Яйця категорії С0-С1 – 57-61 грн. 

Яйця в СільпоЯйця в Сільпо
 

Яйця в СільпоЯйця в Сільпо
 

Яйця в СільпоЯйця в Сільпо
 

У локальній мережі маркетів 7/23 десяток яєць, залежно від розміру і ваги, можна купити за цінами 78 грн, 80 грн та 82 грн. 

Яйця в 7/23Яйця в 7/23
 

Точка продажу яєць на Центральному ринку у Луцьку пропонує покупцям ціни від 60-65 гривень за десяток – до 70 гривень за десяток. Продавець пояснює, що ціна залежить від класу яйця та від постачальника. Логістика зараз дуже впливає на вартість продукту. 

Точка продажу яєць на Старому ринкуТочка продажу яєць на Старому ринку
 

Точка продажу яєць на Старому ринкуТочка продажу яєць на Старому ринку
 

Продавці на ринку пропонують також і «домашні» яйця – не дешевше 80 гривень за десяток. Подекуди просять 85-90 гривень. 

Домашні яйцяДомашні яйця
 

ЧИ БУДЕ РОСТИ ЦІНА

Фахівці пояснюють, що 80 гривень за десяток яєць – не межа, і до кінця року ціна може зрости ще на 10%. Однак, після цього ціна стабілізується, а тому масово скуповувати яйця, щоб не переплатити – не потрібно, кажуть експерти. 

Сподіватись на майбутнє зниження не варто, певен член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Яйця в Україні дешевшали лише через недобросовісну конкуренцію за кордоном та через надлишок яєць, каже він.

«Коли у минулі роки хтось в Європі «знаходив» у наших яйцях сальмонелу або щось подібне, яйця в Україні дешевшали дуже стрімко. Але коли з'ясувалося, що це «заслуга конкурентів, яйця стрімко зростали у вартості», – розповідає Пендзин.

Втім, аналітикиня Світлана Литвин і віцепрезидент ТППУ Михайло Непран сподіваються на стабілізацію ціни. Вже за два-три місяці технологічний ланцюг (яйце->курча->курка-несучка) відновиться. Вплине на це і сам ринок: якщо є потреба у дешевшому продукті, його почнуть завозити. Як варіант – польські яйця за старою ціною, припускає Непран.

«Паніка», яку клієнти зараз переживають з яйцями, уже була із гречкою, нагадує перший віцепрезидент ТППУ Непран. Коли панічні настрої через зростання цін досягли піка, вона коштувала 100 грн/кг. Зараз ціна впала на 20%, коли з’явився український врожай. Так само буде і з яйцями, певен він. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів