Поділитись:

Верховна Рада визнала Ічкерію тимчасово окупованою рф

Вівторок, 18 жовтня 2022, 14:31
Верховна Рада визнала Ічкерію тимчасово окупованою рф

Верховна Рада України визнала Чеченську Республіку Ічкерія тимчасово окупованою росією і засудила вчинення геноциду чеченського народу.

Про це йдеться на сайті парламенту, пише Громадське.

У пояснювальній записці проєкту постанови депутати пишуть, що після розпаду Радянського Союзу Чеченська Республіка Ічкерія відмовилася увійти до складу рф та захотіла повного виведення російських військ зі своєї території.

«Всупереч фундаментальному принципу рівноправності та самовизначення народів, закріпленому у Статуті ООН, рф вдалася до насильницького захоплення територій, розпочавши військове вторгнення, яке мало назву "операція з наведення конституційного ладу"», — пишуть у записці.

Автори постанови нагадують, що росіяни під час війни здійснювали масовані обстріли чеченських міст та сіл, зокрема забороненими боєприпасами. Українські депутати вважають, що схвалення цієї постанови підкреслить підтримку прагнення чеченців до незалежності, а засудження воєнних злочинів — сприятиме історичній справедливості.

Чеченська Республіка Ічкерія існувала після розпаду СРСР на частині території Чечено-Інгушської АРСР та була ліквідована російською владою у 2000 році.

російсько-чеченські війни призвели до десятків тисяч жертв серед чеченського цивільного населення та масових руйнувань чеченської інфраструктури. Низка правозахисників та істориків повідомляли про воєнні злочини російських військових щодо цивільних.

Нагадаємо, аналітики вважають, що чеченці готові повалити Кадирова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Надрукувати
мітки:
коментарів