Поділитись:

Посадка на Марс: чому ця задача стала викликом для вчених

Понеділок, 17 жовтня 2022, 01:40
Посадка на Марс: чому ця задача стала викликом для вчених

Безпечна посадка на Марс – одна з ключових проблем для вчених та інженерів, що працюють над місіями на Червону планету.

Існує дві великі проблеми із «приземленням» на Марс, розповідає доцент кафедри аерокосмічної інженерії Університету Іллінойсу Закарі Путнам: розробка корисного навантаження як для великих вантажів, так і для предметів невеликого розміру, пише Space.

Те саме каже професорка планетарології Каліфорнійського технологічного інституту Бетані Ельманн.

«Це включає розробку більш економічно ефективних засобів, ніж небесні крани, для виконання невеликих наукових місій. При великому розмірі корисне навантаження, розраховане на людину, також потребує інших підходів», – пояснює вона.

За словами професорки, шість компаній отримали сім контрактів від NASA у вересні 2022 року на створення надувних аеродинамічних систем уповільнювача для входу, спуску та посадки космічних кораблів, а також місій аерозахоплення.

Потенційні програми NASA та комерційні місії виграють від цієї передової технології.

Зокрема, зараз є задача придумати, як спуститься на Марс апарат Sample Retrieval Lander, який важить трохи більше двох метричних тонн. Це майже вдвічі більше, ніж маса марсохода Perseverance разом з його вантажем.

Концепція небесного журавля, яка використовувалася для висадки на марсоходів Curiosity та Perseverance, не підходить для Sample Retrieval Lander. Скоріше корабель повинен вимкнутися за допомогою вбудованих ретро-ракет, кажуть вчені.

Наразі вони хочуть посилити парашут посадкового модуля, аби Sample Retrieval Lander приземлився в межах кількох сотень метрів від Perseverance, аби той зміг доставити туди зразки Марса.

При цьому новий апарат має сісти не дуже близько, аби не пошкодити колісного робота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів