Поділитись:

Лікар назвала раптове запаморочення ознакою німого інсульту

Неділя, 16 жовтня 2022, 05:31
Лікар назвала раптове запаморочення ознакою німого інсульту

Найбільш схильні до цього захворювання ті, хто страждає на гіпертонію, цукровий діабет, порушення серцевого ритму, а також атеросклероз сонних артерій, зазначила фахівець. 

Також німий інсульт супроводжується порушенням ходи, різким погіршенням зору та мовленнєвою дисфункцією. Водночас лікар згадала асиметрію обличчя, втрату чутливості в кінцівках, слабкість та відчуття оніміння. Ці нездужання носять минущий характер, стійкі порушення головного мозку хвороба не викликає, зазначила лікар. У зв'язку з цим люди не помічають симптоми тихого інсульту і не звертаються до лікарів, а в результаті взагалі забувають про проблему. І хоча хвороба проходить легко, у головному мозку все ж таки формуються невеликі ділянки ушкодження, які медик побачить на КТ або МРТ. Зазвичай ці осередки є для лікарів випадковою знахідкою у плановому дослідженні. 

"Слід пам'ятати: наслідки тихого інсульту так само небезпечні, як і наслідки класичного крововиливу або ішемії. Насамперед тому, що у 15% людей, які перенесли німий інсульт, у майбутньому трапляється справжній крововилив у мозок, що призводить до інвалідності" .

Найбільш схильні до німого інсульту ті, хто страждає на гіпертонію, цукровий діабет, порушення серцевого ритму, а також атеросклероз сонних артерій. Водночас слід стежити за своїм неврологічним статусом тим, хто не веде здоровий спосіб життя, тобто зловживає спиртним, курить, харчується жирною та солоною їжею та перекушує фастфудом. Також фактором ризику для захворювання є зайва вага і ожиріння.

При лікуванні інсульту лікар повинен якнайшвидше відновити кровопостачання головного мозку, щоб зупинити загибель нервових клітин, сказала фахівець. Зазвичай прогноз захворювання має сприятливий характер, але треба подбати про те, щоб у майбутньому напади не відбувалися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
01 квітня 2024
20 березня 2024
10 березня 2024
08 березня 2024
29 лютого 2024
03 лютого 2024
15 січня 2024
09 січня 2024