Поділитись:

Відключення інтернету та зв'язку в Україні практично нереально – кіберексперт

Четвер, 13 жовтня 2022, 06:46

Експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун розповів про влаштування інтернету в Україні та ймовірність людей залишитися без зв'язку. Він вважає, що місія є неможливою.

Про це стало відомо з його Facebook.

Інтернет-сервіс-провайдери мають горизонтальну структуру без ключових точок, які можуть обвалити всю систему. Корзун порівняв стан справ зі стріляниною по бджолиному рою: пару бджіл можна вбити, але весь рій маневруватиме і залишиться цілим.

"Стільникові вузли операторів мобільного зв'язку розташовані досить густо і виведення з ладу однієї-двох "сот" - хіба трохи знизить якість зв'язку або несуттєво зросте навантаження на вцілілі вузли.

Обстріли та пошкодження інфраструктури у лютому-березні були значно потужнішими в деяких регіонах, але на більшості території України стабільно працювали і інтернет, і стільниковий зв'язок. У регіонах, де рашисти фізично підірвали комунікаційні вузли або перебили кабелі або мережеву інфраструктуру – зв'язок працював нестабільно, але працювала.

Пошкоджені комунікації відновлювали протягом доби після звільнення від окупантів.

За 8 місяців відкритої війни вітчизняні зв'язківці набули такого досвіду, якого немає ні в кого у світі. Ні в кого зовсім. Про їхній трудовий та громадянський героїзм ще напишуть книги, знімуть фільми та серіали.

І цей досвід прямо зараз застосовується на практиці, без свят та вихідних", - прокоментував Костянтин Корсун.

Кіберфахівець підкреслив, що після відключення електроживлення телекомівському обладнанню потрібен час на перезавантаження та коригування налаштувань мережі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів