Поділитись:

Застрягли в бурштині. Вчені відкрили новий вид комах, які жили понад 35 млн років тому (фото)

Вівторок, 11 жовтня 2022, 03:00
Застрягли в бурштині. Вчені відкрили новий вид комах, які жили понад 35 млн років тому (фото)

Дослідники виявили в шматку балтійського бурштину, вік якого оцінюється в діапазоні від 35 до 47 млн років, стародавню комаху, що добре збереглася. Цей раніше невідомий науці вид отримав назву Calliarcys antiquus, і він належить до ряду Ephemeroptera (одноденки — стародавні крилаті комахи, які живуть досі на Землі), пише Phys.

Хвойні дерева для захисту виділяють таку субстанцію як смола. Це відбувається і зараз, і відбувалося мільйони років тому. Оскільки комахи часто потрапляють у цю смолу, навіть ті, яким мільйони років, їх усе ще можна знайти, оскільки вони збереглися в смолі, що затверділа, яку ми знаємо як бурштин. Є родовища бурштину, розташовані різних частинах світу, але найцінніші ті, що в Балтійському регіоні. Тому цей бурштин і називають балтійським.

Саме в такому шматку стародавнього бурштину, якому, за оцінками вчених від 35 до 47 млн років, вчені виявили застрягл давню комаху. Один із авторів нового дослідження Хав'єр Альба-Терседор із Гранадського університету, що в Іспанії, використовував мікрокомп'ютерну томографію для того, щоб максимально докладно вивчити давню комаху. Виявилося, що це абсолютно новий вид, який отримав назву Calliarcys Antiquus.

"Комахи дуже добре зберігаються в бурштині, а з огляду на прозорість цього матеріалу можна вивчити найдрібніші деталі застряглої тут істоти за допомогою мікроскопа. Але іноді, як у цьому випадку, прозорість бурштину недостатня. Тому на допомогу приходить мікрокомп'ютерна томографія", — каже Альба-Терседор.

Застрягли в бурштині. Вчені відкрили новий вид комах, які жили понад 35 млн років тому (фото) 

Застрягли в бурштині. Вчені відкрили новий вид комах, які жили понад 35 млн років тому (фото) 

Мікро-КТ – це метод отримання тривимірного зображення за допомогою рентгенівських променів. Принцип роботи цього методу той самий, що використовується в медицині під час звичайної комп'ютерної томографії. Але мікро-КТ дозволяє проводити дослідження в меншому масштабі та з набагато вищою роздільною здатністю. Так можна виявити внутрішню структуру надзвичайно дрібних об'єктів.

Ученим вдалося повністю реконструювати комаху, включаючи ті області, які інакше неможливо було б спостерігати через непрозорість бурштину. Після реконструкції комахи вчені порівняли її з відомими викопними видами та дійшли висновку, що це абсолютно новий екземпляр.

"Усе почалося з відкриття комахи, що збереглася в бурштині, і зрештою копітка робота вчених із різних країн призвела до опису нового виду стародавніх комах, які жили мільйони років тому", – говорить Альба-Терседор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
16 квітня 2024
07 квітня 2024
06 квітня 2024
04 квітня 2024
05 березня 2024
04 березня 2024
13 лютого 2024
07 листопада 2023
27 жовтня 2023
02 жовтня 2023