Поділитись:

Українцям змінили правила покупок в інтернеті

Неділя, 09 жовтня 2022, 05:35
Українцям змінили правила покупок в інтернеті

Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт №6134. Проєкт дійсно важливий і необхідний для захисту прав споживачів, які купують товари в інтернет-магазинах. Українське законодавство почало шлях адаптації до норм Європейського Союзу, пише GSMinfo.

Сам проєкт закону містить положення, що стосуються України зобов’язань України у сфері європейської інтеграції.  Досвід ЄС допоможе захистити права покупців в інтернет-магазинах. Законодавство для них працюватиме, як і для покупців у звичайних магазинах, а це значить що за:

  • неправдиву інформацію про товар;
  • невідповідність опису та реального вигляду;
  • махінації із вартістю;
  • неправду про властивості товару та умови доставлення та інші порушення потрібно буде відповідати перед законом.

Покупці, що роблять покупки в українських інтернет-магазинах зможуть відмовитись від продукції та вимагати повернення своїх грошей упродовж 14 днів, як і у звичайних крамницях. Якщо в інтернет-магазині не можуть відремонтувати товар чи замінити його на аналогічний, то кошти мають бути повернені.

Держпродспоживслужба зможе звертатись до провайдерів інтернет-послуг, щоб обмежити доступ до сайтів, які ведуть не чесну торгівлю, а також порушують закон «Про захист прав споживачів». Говорячи простими словами: сайті шахраїв будуть блокувати, їх власників зможуть знайти за IP-адресою. У такому разі обманювати українців в інтернеті буде складно.

У новому законопроєкті передбачено положення щодо  спрощення процедури захисту прав споживачів у суді, а саме анулювання судового збору в усіх інстанціях в інтересах населення. Для перевірки інтернет-магазинів після скарг покупців, їх власників зобов’яжуть вказати юридичні та фактичні адреси.

Також розроблена програма підтримки підприємців. Нововведення зможуть зробити бізнес більш прозорим, а магазини більш конкурентними. Це допоможе малому та середньому бізнесу посилити свої позиції на ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів