Поділитись:

Нацбанк відтермінує докапіталізацію невеликих банків

Понеділок, 26 грудня 2016, 14:58
Нацбанк відтермінує докапіталізацію невеликих банків

Національний банк України відтермінує невеликим банкам необхідну докапіталізацію.

Про це розповів в інтерв'ю FinClub директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук, – повідомляє Економічна правда.

"Менш ніж чотири десятки банків, які не проходили стрес-тестування, будуть діагностуватися за постановою № 351 про кредитні ризики. І якщо їх капітал стане негативним, НБУ надасть їм відстрочку для необхідної докапіталізації", – сказав він.

Банкам, які не проходили стрес-тест, нададуть перехідний період в тих випадках, коли нові правила виводять їх регулятивний капітал в мінус. У всіх банків буде близько трьох років, щоб провести капіталізацію, хоча графіки можуть бути різними.

У 2015-2016 роках стрес-тест пройшли перші 60 банків. Решта 37 банків будуть діагностуватися вже за постановою № 351 про кредитні ризики, яка набере чинності 1 січня 2017 року.

"Щодо цих невеликих банків ми бачимо серйозний приріст кредитного ризику. Якби ми встигли провести стрес-тест останніх 40 банків, то за ними був би серйозний дорезерв. Але ці банки відразу переходять на постанову № 351. Об'єктивно вони менше до неї готові, ніж перші 60 банків", – пояснив Ваврищук.

Представник НБУ стверджує, що всі банки отримають перехідний період, щоб завести капітал.

Раніше НБУ опублікував Звіт про фінансову стабільність, в якому говорилося, що банки групи II (банки з національним капіталом і часткою активів менше 0,5% банківської системи) сформували резерви за МСФЗ з урахуванням непокритого кредитного ризику за чинними правилами на 7 млрд гривень, тоді як їх кредитний ризик за стрес-тестом був оцінений в 15 млрд гривень, а кредитний ризик за постановою № 351 – в 13 млрд гривень.

Надрукувати
мітки:
коментарів