Поділитись:

Вчені кажуть, що COVID-19 гальмує імунну відповідь плаценти

Четвер, 29 вересня 2022, 02:45

Якщо жінка заражається COVID-19 під час вагітності, інфекція, навіть якщо вона легка, пошкоджує імунну відповідь плаценти на подальші інфекції, показало дослідження під керівництвом вчених Медичної школи Вашингтонського університету (UW Medicine).

«Це найбільше на сьогоднішній день дослідження плацент у жінок, які мали COVID-19 під час вагітності», – сказала Крістіна Адамс Уолдорф, старший автор і професор акушерства та гінекології Медичної школи Університету Вашингтона. «Ми були здивовані, виявивши, що жінки, які мали COVID-19 під час вагітності, мали плаценти з порушенням імунної відповіді на нову інфекцію».

На початку пандемії багато хто вважав, що COVID-19 не завдає шкоди плоду, що розвивається, оскільки народжується дуже мало дітей з інфекцією COVID-19, зазначає Крістіна Адамс Уолдорф.

«Але зараз ми бачимо, що плацента вразлива до COVID-19, і інфекція змінює спосіб роботи плаценти, а це, в свою чергу, ймовірно, вплине на розвиток плоду».

«На сьогоднішній день дослідження про те, як COVID-19 може вплинути на розвиток плода або дитини, дуже обмежені, оскільки діти ще дуже маленькі», — зазначила співавтор д-р Хелен Фелтович, професор і заступник медичного директора відділу фетальної медицини матері в штаті Юта. – «Наше дослідження показує, що діти, народжені матерями, інфікованими COVID-19, у будь-який момент вагітності потребуватимуть спостереження, коли вони виростуть».

Плацента забезпечує живлення, кисень і імунний захист плоду до моменту народження. Дослідження показали, що жінки, які заразилися COVID-19, мають значно вищий рівень смертності, ніж жінки, які не заразилися COVID-19. Інші дослідження показали, що вагітні жінки більш схильні до ризику госпіталізації або передчасних пологів, згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань.

Уолдорф і Фелтович погоджуються, що невідомо, як різні варіанти COVID-19 можуть вплинути на матір або плід.

«Вивчати кожен із варіантів у реальному часі справді складно, – сказавла Адамс Уолдорф, – тому що вони надходять так швидко, що ми не можемо встигати. Ми знаємо, що варіант COVID-19 Delta був гіршим для вагітних, тому що в той час був сплеск мертвонароджень, материнських смертей і госпіталізацій».

Незалежно від варіанту, Адамс Волдорф підкреслює, що важливо, щоб жінки не заразилися COVID-19.

Вагітні жінки повинні спочатку отримати щеплення та вакцинацію, а також продовжувати масковий режим та залишатися в межах суворого кола осіб, які також вакциновані. Вона визнає, що це може означати ізоляцію на час вагітності.

«Хвороба може бути заражена легкою або важкою формою вірусу, але ми все одно бачимо ці аномальні наслідки для плаценти», – сказала вона. «Схоже, що після зараження COVID-19 під час вагітності плацента виснажена інфекцією і не може відновити свою імунну функцію».

У цьому дослідженні було вивчено загалом 164 вагітні жінки, група яких складалися з 24 неінфікованих здорових пацієнтів як контрольної групи та 140 осіб, які заразилися COVID-19. Обидві групи народили приблизно в один і той же час, 37-38 тижнів. У пацієнтів з COVID-19 передчасні пологи траплялися майже в 3 рази частіше, ніж у пацієнтів без. Згідно з дослідженням, близько 75% пацієнтів з COVID-19 були або безсимптомними, або мали легкі симптоми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів