Поділитись:

Польща створить нове угруповання, аби посилити кордон

Неділя, 25 вересня 2022, 09:05

У складі військ тероборони Польщі буде створене нове угруповання – Компонент оборони кордону (KOP).

Рішення про затвердження концепції щодо створення KOP підписав у суботу міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак, передає кореспондент Укрінформу.

Польський міністр підкреслив, що в Україні триває війна, а Польща раніше зіткнулася з гібридною агресією з боку білорусі, апогей якої мав місце восени минулого року. Він наголосив, що потрібно усвідомлювати: ця гібридна агресія проти Польщі не припинилася, й у кремлі можуть використати складну ситуацію в Північній Африці й на Близькому Сході, аби знову спрямувати людей з цих регіонів на білорусько-польський кордон.

«Враховуючи, що на нас знову можуть напасти з більшою силою, я вирішив прийняти концепцію щодо створення у складі військ територіальної оборони Компоненту оборони кордону», – підкреслив Блащак.

Він повідомив, що вже зараз йдеться про 10 військових батальйонів у чотирьох прикордонних воєводствах: Підляському, Вармінсько-Мазурському, Люблінському і Підкарпатському. Завданням цих підрозділів буде підтримка Прикордонної служби РП у захисті кордону країни.

Війська територіальної оборони Польщі створено у складі ЗС Польщі в 2017 році. До їх складу входять 18 бригад і понад 34 тис. військовослужбовців.

Як відомо, торік у серпні білорусь та росія розпочали проти Польщі та країн Балтії спецоперацію зі створення міграційного тиску на кордоні. Польський кордон, крім прикордонників, захищали армійські підрозділи, у першу чергу війська тероборони країни.

Польща в цьому році до серпня побудувала на кордоні з рб стіну висотою 5,5 метра заввишки та понад 180 км завдовжки. Попри це, щодня через польсько-білоруський кордон до Польщі з території білорусі намагається потрапити від кількох до кількадесяти мігрантів з країн Азії та Африки. Їм усіляке сприяння і допомогу надають спецслужби білорусі.

З 24 лютого росія веде повномасштабну війну проти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів