Поділитись:

Рідним прикордонника, який загинув у Маріуполі, вручили «Золоту зірку»

Субота, 24 вересня 2022, 13:33

Президент України Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України. Нагороди отримали також родини загиблих бійців, удостоєних цього звання посмертно.

Про це повідомляє Західне регіональне управління ДПС України у Фейсбуці.

Урочиста церемонія відбулася у білій залі Героїв України Маріїнського палацу у Києві.

«Золоту Зірку» Героя України загиблого прикордонника Ігоря Дашка отримували дружина та донька.

Офіцер прикордонник Ігор Дашко героїчно загинув 9 квітня 2022 року під час боїв за Маріуполь.

Підрозділ, у складі якого боронив Батьківщину підполковник Дашко, спільно з побратимами з інших Сил оборони України стримував переважаючі сили ворога у визначеному секторі оборони міста-героя. Під час спроби прориву противником позиції Ігор прикривав відхід побратимів на запасний рубіж.

Отримавши важке поранення, прикордонник прийняв вольове рішення – щоб не потрапити в полон самому і не дати ворогу захопити радіостанцію він підірвав себе гранатою. В радіоефірі пролунали останні слова мужнього Героя: «Слава Україні».

Довідково: Ігор Дашко – родом із Самбора, що на Львівщині. Він закінчив місцеву школу №1 імені Тараса Шевченка та все своє життя присвятив військовій службі у Державній прикордонній службі України. Коли почалося повномасштабне вторгнення російських загарбників в Україну, Ігор Дашко був у складі прикордонних підрозділів, які брали участь в Операції об’єднаних сил. З 24 лютого місто Маріуполь стало форпостом оборони на сході України. Постійні жорстокі бої з ворогом, який переважав своєю чисельністю, практично не припинялися. З початку березня місто вже перебувало в облозі, рашисти знищили майже всю інфраструктуру, пошкодили підстанції з подачі води, електрики, тепла, вежі стільникового зв’язку. В надскладних умовах прикордонники спільно з побратимами з інших збройних формувань вели жорстокі бої з окупантом за кожен квадратний метр міста. Один із вуличних боїв став для Ігоря Дашка останнім.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу Указом Президента України №252/2022 підполковнику Дашку Ігорю Тарасовичу присвоєне звання Герой України (посмертно).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів