Поділитись:

Волиняни продавали корів, аби провести в село газ, а їх відрізали від мережі (відео)

П'ятниця, 23 вересня 2022, 16:05
Волиняни продавали корів, аби провести в село газ, а їх відрізали від мережі (відео)

У селі Шельвів Затурцівської громади мешканців почали масово відрізати від газової мережі. Причиною, кажуть, стало те, що люди не користуються газом та не уклали угоду про його розподіл. Попри те, що мешканці самотужки провели стояки до будинків, і навіть свого часу прокладали у селі газопровід за власний кошт. 

Про проблему розповів телеканал «Аверс». 

«Враховуючи те, що у селі Шельвів Затурцівської громади за адресами: вулиця Зарічна, 3, вулиця Зарічна, 11, вулиця Молодіжна, 10, вулиця 1 Травня, 6 та вулиця 1 Травня, 10 власниками домоволодінь у встановленому порядку не було забезпечено приєднання їх об'єктів до газорозподільчої мережі, договорів розподілу природного газу не укладено, відповідно за відсутності таких договорів Товариство у встановленому законодавством порядку здійснило механічне від'єднання від газорозподільчої системи», – пояснили причину у відповіді на інформаційний запит працівники «Волиньгазу».

У запиті журналісти вказали лише кілька адрес, де відключили газ. У сюжеті стверджують, що таких є чимало. 

Від'єднувати від газопостачання мешканців села Шельвів почали у червні цього року. Місцеві кажуть, що роботи газовики проводять без відома більшості населення. Екскаватор під'їжджає до будівлі, викопує траншею не біля стояка, а ще на вулиці, де відбувається відгалуження від головної труби, перерізають, закривають трубу і відключають будинок. 

Житель села Володимир Чечерв'як розповідає, що газифікували село мешканці за власний кошт. Аби прокласти труби, об'єдналися свого часу у кооператив. Аби зібрати потрібну суму, люди продавали корову. 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у 2015 році затвердила Кодекс газорозподільних систем, згідно з яким забезпечувати природним газом будуть тільки тих споживачів, які уклали договір розподілу природного газу з Оператором газорозподільних систем (у даному випадку – АТ «Волиньгаз». 

Таким чином, якщо люди хочуть підвести газ до хати, слід робити це вже після укладання договору. А мешканцям Шельвова, яких відрізали від мережі, якщо вони знову захочуть підвезти газ до будинку, доведеться платити за приєднання гроші. 

На сайті Нацкомісії є калькулятор, який дозволяє порахувати, скільки коштуватиме під'єднання до мережі. Згідно з ним, мешканцям Шельвова доведеться заплатити за цю послугу більше, ніж 21 тисячу гривень. 

Газопроводи, які колись за власний кошт прокладали люди, перебувають на балансі «Волиньгазу» з 2017 року, коли їх передало приватному оператору Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. Минулого року ДБР відкрило за фактом підписання таких договорів кримінальне провадження. Тоді повідомляли, що слідчі ДБР викрили масштабну схему безоплатної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільчих систем у користування приватним операторам. 

Підприємці щорічно мали сплачувати 10% від прибутку за користування державними газорозподільчими у бюджет, однак, завдяки скандальним договорам цього вдалося уникнути. Таким чином, за перші три роки з дня підписання угоди держава недоотримала півтора мільярда гривень прибутку. 

Ця проблема актуальна для всієї України, адже за користування мережею, яку власним коштом прокладали українці, вони тепер мають платити приватним структурам, які зароблять на цьому надприбутки. При цьому балансоутримувачі мережі мають необмежені права, а споживачі природного газу залишаються незахищеними . 

Детальніше – у сюжеті. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
12 лютого 2024
13:15
25 січня 2024
12 січня 2024
25 грудня 2023
24 грудня 2023
20 грудня 2023
18 грудня 2023
11 грудня 2023