Поділитись:

Не лише астероїд: учені з’ясували справжню причину вимирання динозаврі

П'ятниця, 23 вересня 2022, 02:31
Не лише астероїд: учені з’ясували справжню причину вимирання динозаврі

Британські дослідники виявили, що до зникнення гігантських ящерів призвів подвійний удар, що складається з падіння астероїда і вивержень вулканів.

Літопис скам’янілостей містить сліди п’яти великих масових вимирань, найвідоміше з яких відбулося в крейдяний період, що тривав від 145,5 до 65,5 мільйона років тому. Внаслідок цього вимирання загинули динозаври та близько 76% усіх видів на Землі.

Раніше вважалося, що його спровокувало падіння астероїда. Або навіть подвійного астероїда, як з’ясувалося нещодавно.

Однак британські дослідники поставили під сумнів цю теорію.

Доцент кафедри наук про Землю Дартмутського університету Бренхін Келлер та його команда виявили сліди базальту в скам’янілостях, що належать до чотирьох із п’яти масових вимирань. У тому числі найбільшого з них – Великому пермському вимиранню та крейдяного палеогенового вимирання, внаслідок якого зникли динозаври.

Дослідники виявили, що в цей час було створене Деканське плоскогір'я на острові Індостан. Математичне моделювання показало, що з високою ймовірністю, ця подія, а також падіння астероїда, було причиною вимирання.

На їхню думку, велике виверження могло наповнити атмосферу токсичними газами, а також сформувати хмару пилу, яка перешкоджала проникненню сонячного світла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів