Поділитись:

Мобілізація ще більше деморалізує військових рф в Україні, – Тімоті Снайдер

Середа, 21 вересня 2022, 20:07

Промова владіміра путіна, в якій він оголосив про початок часткової мобілізації і проведення «референдумів» на окупованих територіях України, свідчить, що росія зазнає поразки.

В цьому впевнений професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, пише Дзеркало тижня.

«Зважаючи на втрати і дезертирства, путін хоче, щоб на окупованій частині України були війська для захисту від українських контрнаступів. От і все. Справа не лише в тому, що російська армія відступає в Україні. Сам путін, вочевидь, наляканий. Він зробив щось, чого точно робити не хотів. Оголошення мобілізації свідчить, що він боїться своїх "фашистських" суперників більше, ніж російське суспільство», - написав історик на своїй сторінці в Twitter.

Він зауважив, що сьогодні ввечері в росії повинні початися протести. Цілком можливо, що такі акції відбудуться. Хоч їх проводити дуже важко. Але головна реакція росіян на рішення путіна – це масова втеча чоловіків з країни, яка вже почалася. Інші будуть ховатися.

«Російські контрактники тепер зобов’язані залишатися на фронті безстроково. І це ще більше їх деморалізує. Я очікую повільний спалах гніву з цього приводу, що не покращить російські бойові можливості», – вважає Снайдер.

Американський історик переконаний, що українська сторона вже давно врахувала таку можливість. Тому її реакція спокійна або майже відсутня. В Україні або вказують на те, що провести мобілізацію в росії буде важко з огляду на непросту демографічну ситуацію, або ж вказують на те, що росіянам вигідніше здаватися, ніж вступати в бій.

Снайдер також нагадує, що промова путіна на телебаченні прозвучала «не за графіком». Вона була записана. І це може говорити про безлад, а можливо й про хворобу в Кремлі.

«Я, наприклад, трактую страждання путіна як симптом програної війни, а не якусь силу, здатну її закінчити. Війна закінчиться, коли українці переможуть», – вважає Снайдер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів