Поділитись:

У Волинської обласної лікарні можуть забрати ангіограф за 30 мільйонів: у чому річ (відео)

Вівторок, 20 вересня 2022, 13:40
У Волинської обласної лікарні можуть забрати ангіограф за 30 мільйонів: у чому річ (відео)

У Волинській обласній лікарні не встигли підготувати приміщення під ангіограф. Ситуація обурила міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, який 14 вересня був на Волині із робочим візитом. Зокрема, він нарікав, що 20 медзакладів з різних регіонів України (навіть там, де тривають бойові дії), змогли облаштувати приміщення під установку ангіографів, а у Волинській обласній лікарні цього не зробили. Міністр заявив, що якщо приміщення вчасно не підготують, лікарня залишиться без ангіографа. 

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» дізнавалися, чому трапилася затримка, та чи встигне обласна лікарня підготувати приміщення для медичного обладнання. 

ЧОМУ ПРИМІЩЕННЯ ДОСІ НЕМА

«Коли ми купували ангіографи, то говорили, щоб ви готували приміщення. Сьогодні найгірша ситуація по країні у Волинській обласній клінічній лікарні. ... Якщо 30 листопада приміщення не буде готове, то ангіограф поїде з Луцька в іншу лікарню, де є місце для нього. Далі обласний бюджет хай шукає гроші. Бо не може обладнання стояти», – сказав під час свого візиту Віктор Ляшко.

У Волинської обласної лікарні можуть забрати ангіограф за 30 мільйонів: у чому річ (відео) 

Очільник медзакладу Олександр Дудар у коментарі нашим журналістам пояснив, що причин затримки чимало. Головна – у медзакладі вже і не чекали, що ангіограф буде. 

«Ангіограф, який ми отримали, мав нас поставлятися разом з обладнанням, яке ми мали встановити разом з приймальним відділенням. Це прилади, які мали встановлюватися у відділенні екстреної медичної допомоги. У тому комплекті мали бути комп'ютерний томограф, рентген-апарат, УЗД-апарат і ангіограф. Приймальне відділення ми відкрили 21 жовтня 2021 року, і до його відкриття отримали лише комп'ютерний томограф і рентген-апарат. Їх ми успішно встановили, облаштували необхідні приміщення, придбали за кошт медзакладу УЗД-апарат, і ввели в експлуатацію приймальне відділення. Ми змирилися, що ангіографа не буде, бо інформації про нього не було. 

Вже у лютому цього року ми отримали повідомлення від фірми Siemens про те, що, теоретично, в нас буде ангіограф, і вже тоді, на початку березня, під час повномасштабної війни, ми отримали частину приладу», – каже Олександр Дудар. 

Олександр ДударОлександр Дудар
 

Обладнання специфічне і має величезні вимоги до приміщень. І коли документи від виробника вже були, лікарня провела тендер на розробку проектно-кошторисної документації. Це зайняло місяць часу. Тендер виграв «Волиньпроект», і протягом наступних чотирьох місяців фахівці робили проект з експертизою. Це і стало причиною затримки. 

Через 10 днів після того, як лікарня отримала проект з експертизою, оголосили тендер на проведення будівельних робіт. Через місяць лікарня вже мала договір із забудовником, і 1 вересня стартували будівельні роботи. 

«Якби ми готували під нього приміщення в приймальному відділенні, і отримали ангіограф тільки зараз, у 2022 році, ніхто би не ввів в експлуатацію приймальне відділення. Саме тому вийшов такий розрив», – говорить Дудар.

ЩО ПОБУДУЮТЬ У ВОЛИНСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ЛІКАРНІ

У рамках підготовки приміщення під ангіограф до Волинської обласної лікарні добудують одноповерховий комплекс, який включатиме сучасну операційну та все необхідне для встановлення ангіографа. Це приміщення буде розташоване максимально близько до відділення екстреної медичної допомоги для зручності і безпеки оточуючих, каже Олександр Дудар. 

Договір уклали із забудовником «ВОЛБУД». Будівельні роботи мають бути закінчені до 30 листопада поточного року. 

Станом на 20 вересня всі комунікації, які були на тій ділянці, перенесли, підготували фундамент нової будівлі. Найближчими днями почнуть робити стіни, їх перекриють бетонними перекриттями, встановлять вікна та двері і почнуть всередині заливати стяжки для кабельних каналів. Стіни приміщення не будуть штукатуритися, а будуть вкриватися сучасними стіновими панелями для чистих приміщень. 

«На даний момент, якщо не буде ніяких катаклізм, землетрусів, бойових дій, поривів вітру і всяких дощових циклонів – ми все встигаємо зробити, і зробимо так, як ми то планували», – каже очільник лікарні. 

Нове відділення обласної лікарні, введене в експлуатацію у жовтні 2021 рокуНове відділення обласної лікарні, введене в експлуатацію у жовтні 2021 року
 

ЧОМУ ЛІКАРНІ ПОТРІБЕН АНГІОГРАФ

Волинська обласна лікарня вже має два ангіографи. Один із них – це прилад 2013 року випуску, який знаходиться недалеко від приймального відділення. В це приміщення спершу планували поставити новий ангіограф замість наявного. Фахівці, які оглядали старий ангіограф, сказали, що апарат ще в досить доброму стані і може ще трохи послужити, хоч і часто виходить з ладу. На ньому працюють нейрохірурги, судинні хірурги, інтервенційні радіологи, селективні хіміотерапевти. 

На другому поверсі лікарні є сучасніший, встановлений 2018 року ангіограф Philips. Він працює виключно для ургентної служби на хвороби серця. 

Ще один ангіограф потрібен медзакладу, пояснює Олександр Дудар, тому підготувати приміщення вчасно – дуже важливе завдання.  

«Це така установка, за допомогою якої ми можемо з проколу в судину потрапити в будь-яку артерію в організмі катетерами. Можна зайти по судинному руслу хоч в язик, хоч в головний мозок, і, відповідно, або там зробити діагностику, або якусь лікувальну маніпуляцію, або просто заблокувати судину, якщо є кровотеча. Це дороговартісне обладнання», – каже він. 

Ангіограф. Фото ілюстративнеАнгіограф. Фото ілюстративне
 

Очільник лікарні запевняє, що побудувати приміщення встигнуть вчасно, а тому ангіограф, який закупило управління охорони здоров'я, таки залишиться на Волині. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів