Поділитись:

Науковці дізнались нову інформацію про вулкани на Місяці

Вівторок, 20 вересня 2022, 04:22
Науковці дізнались нову інформацію про вулкани на Місяці

Група дослідників з Китаю виявила геологічні докази щонайменше чотирьох викидів вулканічних порід у вигляді шарів потоків вулканічної лави, які свого часу заповнили район, де здійснив посадку китайський зонд «Чаньє-5», запущений у рамках дослідної місії на Місяці.

Про це посилаючись на Сіньхуа, повідомляє Укрінформ.

Китайський зонд «Чаньє-5» наприкінці 2020 року доставив на Землю зразки місячного ґрунту вагою близько 1 731 грам. Район посадки «Чаньє-5» у північно-східній частині басейну Океан бур вважається одним із наймолодших базальтових утворень на поверхні Місяця.

Вчені кажуть, що цей регіон багатий на теплогенеруючі елементи, такі як уран, торій і калій, які, ймовірно, відповідають за підтримку тривалої вулканічної активності на Місяці.

«Таким чином, вивчення товщини базальтового масиву та швидкості потоку вулканічних мас під час вивержень у районі посадки "Чаньє-5" сприятиме подальшому прогресу в розумінні процесів вулканічної активності на Місяці та історії теплової еволюції в її надрах», - сказав Ду Цзюнь, який очолив дослідний проєкт.

Щоб відповісти на ці питання, експертами з Національного центру космічних наук при Академії наук Китаю та інших установ Китаю було проведено дослідження товщини базальтових шарів у районі посадки зонда «Чаньє-5», результати якого показали, що тут сталося як мінімум чотири вулканічні виверження, які залишили по собі чотири шари з медіанною товщиною кожного 230 метрів, 70 метрів, 4 метри і 36 метрів відповідно.

При цьому, згідно з дослідженням, швидкість потоку виверження базальтової лави в районі посадки «Чаньє-5» значно збільшилася близько 2 млрд років тому.

«Очікується, що отримані результати забезпечать нові обмеження для існуючих моделей термохімічних і кінетичних процесів на Місяці і таким чином нададуть вагомі докази для пояснення тривалості та масштабу вулканічної активності на ньому», – сказав Ду Цзюнь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів