Поділитись:

Як родичам власників карти поляка безкоштовно відкрити візу

Середа, 21 грудня 2016, 21:00
Як родичам власників карти поляка безкоштовно відкрити візу

Карта поляка – це документ, що підтверджує польське походження та надає певні переваги та можливості.

Однією з таких приємних переваг є можливість безкоштовно отримати довготермінову візу до Польщі для членів сім'ї власника карти поляка, – пише vsetutpl.com.

Власники карти поляка мають право отримувати безкоштовну національну візу до Польщі категорії D. Ця національна польська віза надає її власнику такі самі можливості для подорожей Європою, як і шенгенська віза. Тобто з такою візою можна вільно їздити до всіх країн шенгенської зони. І хоча офіційні джерела не вказують на обов'язковість першого перетину саме польського кордону, більшість туристів стараються зробити спочатку візит до Польщі, а вже потім відвідувати інші країни з польською візою. Кожен член сім'ї власника карти поляка також може безкоштовно отримати польську національну візу на основі. В такій ситуації карта поляка близького родича замінює запрошення, що потрібне для подання на отримання візи.

Отримати візу за картою поляка можуть:

а) її власник;

б) члени сім'ї власника карти поляка: чоловік або дружина, діти та батьки.

Національна польська віза категорії D є безкоштовною як для власника КП, так і для членів його родини (при умові, якщо вони подають документи на отримання візи на основі карти поляка). Документи можна подавати і безпосередньо до консульства Польщі, і до візових центрів (ППВА) за місцем проживання, роботи або навчання.

У більшості консульських округів в Україні непотрібна попередня реєстрація для подачі документів на візу за картою поляка.

Для отримання польської національної візи власник карти поляка подає такі документи:

  • закордонний паспорт (термін дії повинен бути довшим на 3 місяці від дати закінчення візи, на яку і подаються документи) та його копія;
  • фотографія встановленого зразка;
  • внутрішній паспорт громадянина України та його копія (перша і друга сторінки, а також сторінка з місцем реєстрації);
  • ідентифікаційний код та його копія;
  • карта поляка та її копія (2 сторони);
  • анкета на візу з фото, заповнена та зареєстрована онлайн.

Родичеві власника КП при поданні документів для отримання візи потрібно підготувати наступні документи:

  • закордонний паспорт та його копія;
  • фотографія встановленого зразка;
  • внутрішній паспорт громадянина України та його копія (перша і друга сторінки, а також сторінка з місцем реєстрації);
  • ідентифікаційний код та його копія;
  • страховий поліс;
  • копія та оригінал карти поляка родича, на якого посилається особа;
  • документ, що підтверджує родинний зв'язок з власником карти поляка, оригінал та копія (свідоцтво про одруження або свідоцтво про народження);
  • письмове прохання власника карти поляка про надання візи родичу. Переважно заповнюється на місці в консульстві. У проханні потрібно вказати причину, чому ви просите про видачу національної польської візи (наприклад – для спільних поїздок до Польщі, цього буде достатньо);
  • заповнена онлайн та роздрукована анкета на польську національну візу з фотографією.

Карта поляка дає можливість безкоштовно отримати винятково національну польську візу, зокрема річну національну польську візу з терміном перебування 365 днів та необмеженою кількістю в'їздів і виїздів. Родич власника КП може отримати таку ж саму візу.

Моменти, які обов'язково потрібно врахувати при подачі документів на візу за картою поляка родича

  1. Подавати документи в консульство Польщі чи візовий центр (ППВА) потрібно обов'язково разом з власником КП.
  2. Працівнику консульства потрібно подати оригінали документів разом з копіями (оригінали вам повернуть одразу після звірення).
  3. Дуже важливим нюансом є термін дії візи у власника карти поляка. Родичу власника КП відкриють візу, термін дії якої не може бути більшим ніж термін дії візи власника КП.
  4. Чим більшим буде період дії страхового полісу, тим більші шанси отримати річну візу до Польщі на 200 днів перебування.

При перетині польського кордону з візою за картою поляка, не обов'язково, щоб кордон перетинав і сам власник карти поляка. Також не потрібно мати зі собою карту поляка. Єдиним додатковим документом, який треба мати зі собою на кордоні, – страховий поліс.

Нагадаємо: Сенат Польщі 1 грудня ухвалив без змін новий Закон про карту поляка.

Надрукувати
мітки:
коментарів