Поділитись:

Експерт розповів про "зради" і "перемоги" держбюджету-2017

Середа, 21 грудня 2016, 15:30
Експерт розповів про «зради» і «перемоги» держбюджету-2017

Інвестиційний банкір Сергій Фурса вважає, що проголосований держбюджет у ніч на 21 грудня – це не так страшно, як здається. І шукає у цьому позитив.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Бюджет – це добре. Ключовий показник, дефіцит в 3 % абсолютно здоровий, нехай є деякі питання, наприклад щодо прибутку НБУ. На жаль, йде зростання держвидатків відносно до ВВП, який вдалося знижувати два роки поспіль, але не критично. Паралельно, поки всі розписували таблички і готувалися до ночі, вдалося проголосувати багато корисних законів. Наприклад, зміна в податковому адмініструванні. Багато в чому проривні. Вища рада Правосуддя. Дерегуляція", – запевнив Фурса.

До того ж проголосували бюджет вчасно.

"І не треба говорити про літаки, які чекали депутатів. Це дурниці. Ще занадто рано для перельотів в теплі краї. Просто, коли люди не знають, чим пояснити, то говорять про чартери. Слухачам має сподобатися. Старалися, судячи з усього, щоб встигнути до різдвяних канікул у Вашингтоні. Щоб показати бюджет МВФ і запустити процес отримання наступного траншу. Так що, якщо все піде за планом, то вже до кінця січня, а може, і до інавгурації Трампа ми отримаємо новий транш на 1,3 млрд доларів. Дрібниця, але приємно", – додав він.

Однак, як зазначає Сергій Фурса, "зради" таки є.

"Уряд отримав 274 голоси в Раді, дисципліновано проголосували Ляшко, Воля Народу і Відродження. Ці хлопці ніколи не голосують безкоштовно. Або за політичн ими мотивами. Нічого особистого – тільки бізнес. Тому пожежні машини, 2 % ренти тільки для нафти, експортне агентство і інші приємні "плюшки" для пацанів", – зазначив експерт. Це, звісно, погано, але не смертельно, – додав він. Адже, як пояснює Фурса, купували голоси з запасом, то значить з кожним можна було торгуватися і стримати апетити. Інакше вони б ніколи за бюджет не проголосували. Це – неминучість, – зепевнив експерт.

"Зрадою" Фурса називає:

  1. збереження бази під контролем ДФС, бо "зараз в Мінфіні сидять правильні хлопці, а ДФС сприймається, як корупційне кубло".
  2. створення експортного агентства. "Але навряд чи вона буде так уже й дорого коштувати бюджету. Це не системна проблема. І не створює таких системних проблем. А так, невелика годівниця", – зазначив економіст.
  3. держгарантія для вкладів всіх банків. "Це погано вже стратегічно. Зараз може і допоможе вгамувати паніку, але буде негативно впливати на конкуренцію на ринку. Тим більше, зараз у нас частка державних банків на ринку вище 50 %. Але чи змінює це щось суттєво? Ось у нас уже довгий час в Ощадбанку була 100 % гарантія, а в Укрексімбанку її не було. Змінювало це щось у відношення держави до проблем цих банків? Ні. Держава завжди рятувала свої банки, незалежно від того, чи є там якась гарантія на вклади, чи її немає", – пише Фурса.

Загалом, з його слів, картина складається позитивно. Однак може бути щось "непомітне" з того, що проголосували депутати.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
19 квітня 2024
15 квітня 2024
19:01
12 квітня 2024
15 березня 2024
08:30
07 березня 2024
22 лютого 2024
21 лютого 2024
20 лютого 2024
14 лютого 2024