Біля станції «Академік Вернадський» зафіксували аномально теплу зиму (фото)

Субота, 10 вересня 2022, 01:08

В Антарктиді зафіксували аномально теплу зиму. 

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Цього року зима стала найтеплішою за весь час спостережень на станції «Академік Вернадський»: середня температура повітря за зиму становить -2,13°С. Це на 0,4°С тепліше, ніж попередній рекорд, встановлений 1998 року.

Аномалія тепла охоплює більшу частину Західної Антарктики, Антарктичний півострів (біля якого наш о. Галіндез) та акваторію моря Ведделла за ним.

 

Зазначається, що ще пів століття тому звичною для цих країв була середньозимова температура близько -10°С. Найнижчу середньозимову температуру зафіксували 1958 року: -17.43°С. Тоді ж, у серпні, була відмічена й найнижча температура повітря за всі понад 70 років спостережень: -43.3°С.

«Натомість цього року абсолютний мінімум температури повітря ледь перетнув позначку -8°С. Таким чином поновилися його найтепліші рекорди для липня і серпня за всі роки спостережень. Як правило, найнижчі значення температури за рік бувають у межах -15..-30°С», – йдеться у повідомленні.

Тепла погода сприяла підвищенню вологи в атмосфері, а отже – збільшенню кількості опадів. Поки що вони все одно у вигляді снігу: на кінець зими висота снігового покриву біля «Вернадського перетнула позначку 2,5 м і продовжує наближатись до рекордних минулорічних 3 метрів. 

 

 

Нагадуємо: пори року в Південній та Північній півкулі йдуть у протифазі: коли в Україні літо, в Антарктиді – зима, а нині там почалася весна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: