Поділитись:

Волинських шахтарів кидають на фронт: виступили проти «смотрящого» (відео)

Середа, 07 вересня 2022, 14:18
Волинських шахтарів кидають на фронт: виступили проти «смотрящого» (відео)

Гірники Нововолинської шахти №9 виступили проти призначення нового директора, а вже наступного дня всі отримали розпорядження з вимогою з'явитися до центру комплектування для подальшої мобілізації.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Шахта працює вже не в чотири зміни, а у дві, тож видобуток вугілля знизився у той час, коли наближається опалювальний  сезон. Шахтарі переконані, що їх відправляють на фронт навмисно.

Гірники бойкотували призначення нового директора шахи – Віктора Геращенка, а вже наступного дня їх хутко почали забирати на фронт. Щахтарі переконані, що це помста за бойкот.

«Зараз видобуток впав у зв'язку з тим, що ми не працюємо вже 4 зміни, а перейшли на 2 зміни. Бо в нас немає стільки людей, щоб працювати 4 зміни. Якщо цих 47 чоловіків мобілізують – шахта фактично стане», – зазначив спеціаліст з антикорупційної діяльності шахти №9 Павло Голота.

Чоловік зазначає, що причиною міг стати конфлікт з новим директором шахти, якого місяць тому гірники не допустили до робочого місця. Раніше Віктор Геращенко працював на шахті Бужанській, де виявили факт розтрати. Однак, сам директор причетність до махінацій не визнає.

За словами гірників, змінювати директорів шахт розпочав Андрій Венгрін, якого у пресі називають «смотрящим» за вугільною галуззю на заході України.

Кабмін виділив на закупівлю вугілля 2,5 мільярда гривень. Шахтарі подейкують, що Венгрін почав ставити «своїх» людей, аби контролювати фінансові потоки. Після провалу призначення нового директора на нововолинську шахту, на гірників розпочався шалений тиск.

Голова незалежної профспілки шахти Василь Гура зазначив, що вже наступного дня до центру комплектування викликали майже 50 шахтарів, однак, з чим це пов'язано – там не пояснили.

Розпорядження про необхідність шахтарям прибути у «військомат» підписав підполковник Олександр Полянко, однак військові відмовилися коментувати ситуацію, посилаючись на загальну мобілізацію.

«Волинсько-Львівський вугільний басейн хочуть захопити певні особи й там робити свої бізнес-інтереси. Правоохоронці все знають, співчувають, але їм вказівка – не вмішуватися», – зазначає Василь Гура та додає, що деякі правоохоронці спільно з військовими навпаки вчиняють дії, спрямовані на те, щоб шахта опинилася на межі закриття.

В міністерстві енергетики до шахтарів також не дослухаються.

«Ми хочемо зустрітися із міністром, аби його запитати, чому таких людей призначають на Львівсько-Волинський басейн. Ми розуміємо, що ці люди йдуть не для того, щоб розвивати шахту, а навпаки», – додає Павло Голота.

За інсайдерською інформацією журналістів «Аверсу», «схему» можуть покривати заступник міністра енергетики, окремі силовики та група народних депутатів.

Нагадаємо, що у Нововолинську планують відкрити шахту-музей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 квітня 2024
07 лютого 2024
18 січня 2024
01 січня 2024
03 грудня 2023
30 листопада 2023
12 листопада 2023
04 листопада 2023
28 жовтня 2023