Поділитись:

У Варшаві поляки напали на українців та білорусів

Понеділок, 05 вересня 2022, 06:34
У Варшаві поляки напали на українців та білорусів

У Польщі поліція затримала двох осіб, які ображали громадян України та білорусі. Інцидент стався минулого тижня на одному зі столичних стадіонів. Тепер за образу на грунті ксенофобії їм загрожує п`ять років позбавлення волі.

Нападники радили українцям та білорусам забиратися геть і не сидіти на лавці, бо вона "польська". Про це інформують у Центрі моніторингу расистської та ксенофобської поведінки.

Українці "заважали дітям грати у футбол"

За інформацією Центру моніторингу расистської та ксенофобської поведінки, громадяни Польщі, України та білорусі регулярно зустрічаються на одному зі стадіонів району Варшави Прага Полуднє, щоб пограти у футбол. Останнього разу на заваді відпочинку стали місцеві хулігани. Вони кричали: "Ви в Польщі, ви маєте робити те, що ми, к…ва, хочемо. А не навпаки". Поляки забороняли сидіти на лавці, бо "це польська лавка", TVN.

"Приводом для агресивної поведінки стало те, що українці та білоруси нібито "заважають дітям грати у футбол, а діти – це найголовніше", – повідомляє Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки.

Згодом до сварки приєдналася полька. Вона нагадала українцям та білорусам, що вони тут "гості" і закликала їх культурно помиритися з хуліганами, "бо вони вдома".

Заява від постраждалої сторони надійшла до поліції та прокуратури в п`ятницю о 14.00. За дві години одного зі зловмисників затримали, пізніше ввечері – другого. За погрози ксенофобського характеру хуліганам загрожує п`ять років позбавлення волі.

Поліцейський наказував повертатися в Україну

Постачальник Павло Зубков став жертвою агресивної поведінки польського правоохоронця. Українець записав його слова на телефон і виклав у TikTok.

Інцидент стався 26 серпня ввечері. Українець, який розвозить піцу у Польщі, прийшов у приміщення, щоб забрати товар і доставити його клієнту. Через брак місць він залишив авто на узбіччі, а коли повернувся через 20 хвилин, то поліція вже стояла біля машини. Офіцери йому сказали, що він заплатить великий штраф, бо авто простояло тут годину. Чоловік хотів довести їм, що він не так багато стояв і показав у додатку, скільки він їхав і коли паркувався. Після словесної перепалки один із правоохоронців брутально погрозив "розірвати рота" і "повертатися в Україну".

На записі чути, як офіцери погрожують українцю штрафом у 600 злотих. Зрештою, заплатив меншу суму. Допомогли працівники піцерії. Хлопець сподівається домогтися справедливості.

Справжність відеозапису підтвердив речник поліції Середмістя.

Ми вже знаємо, хто ці офіцери на відео. Я можу визнати, що це правоохоронці з нашого штабу. Командир уже прийняв рішення про порушення щодо них дисциплінарних проваджень", – запевнив підінспектор Роберт Шумята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
15 квітня 2024
07 квітня 2024
04 квітня 2024
13 березня 2024
11 березня 2024
01 березня 2024
27 лютого 2024