Поділитись:

У небі над Чилі сфотографували рідкісне явище

Неділя, 04 вересня 2022, 05:16
У небі над Чилі сфотографували рідкісне явище

Астрономи з Європейської південної обсерваторії опублікували фотографію рідкісного явища – невловимих червоних спрайтів. Знімок отримано за допомогою телескопа у Ла Сілья, обсерваторії у Чилі.

Спрайт (від англ. sprite, що перекладається як фея чи дух) – розряд холодної плазми в атмосфері на висоті від 50 до 90 км. Це як блискавка, тільки холодніше і тьмяніше. Їх важко виявити через невелике свічення. А вперше спрайт знайшли 1989 року.

Цього разу «червоних парфумів» вдалося сфотографувати через чудові погодні умови. Також в обсерваторію в Чилі розташована в такому місці, де немає світлового забруднення. На опублікованій фотографії здається, що спрайти знаходяться над горизонтом, але насправді це оптична ілюзія. Спрайти розташовані за десятки кілометрів від землі.

На кадрі можна помітити зелений відтінок неба. За словами вчених, це спричинено впливом сонячного світла на молекули повітря. Вдень фотони світла вибивають електрони з азоту та кисню, а вночі вони повертаються на свої місця, змушуючи молекули випромінювати світло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів