Поділитись:

Війська РБ збільшують активність біля кордону з Волинню

Субота, 03 вересня 2022, 17:25
Війська РБ збільшують активність біля кордону з Волинню

У районі міста Брест Республіки Білорусь, що недалеко від кордону з Волинню, спостерігається посилення військової активності: C-300, «Гради« та САУ.

Про це повідомляє телеграм канал Білоруські Гаюн.

В останні кілька днів Білоруські Гаюн фіксує збільшення військової активності в південно-західних районах Брестської області. Очевидно, це пов'язано з проведенням запланованих навчань на полігоні «Брестський» 38 одшбр, які продовжені до 11 вересня.

З кінця серпня в район Бреста йде підвезення як машин постачання (різні вантажівки, водовози, польові кухні), так і серйознішого озброєння. 30 серпня в районі 19:00 до Бреста прибув ешелон з мінімум 20-ма одиницями техніки ЗС РБ та 4-ма пасажирськими вагонами, серед озброєння були дві пускові частини ЗРК «С- 300». Відомо, що це був ешелон із технікою 115-го зенітно-ракетного полку, який повернувся до Бреста після навчань на полігоні Ашулук у РФ. У той же день, до Бресту прибув і другий ешелон з більш ніж 6 танками Т-72 ЗС РБ.

Наступного дня, 31 серпня, у Дрогичинському районі у бік прикордонного села Адамове рухалися 5 БМП ЗС РБ, а у Пінську були помічені  4 КамАЗи з гаубицями ВС РБ.

1 вересня переміщення наземного озброєння у прикордонні Брестської області з Україною не зафіксовано, чого не сказати про авіаційну активність. Того дня над Брестом проводилися інтенсивні тренування винищувачів, які злітали з аеродромів у Ліді та Барановичах, а також гелікоптерів із Мачулищ.

Тренування над Брестом пов'язані зі зміщенням тренувальної зони ближче до кордону з Україною, пілоти винищувачів відпрацьовували ракетні пуски.

Фіксація переміщення техніки поновилася вже наступного дня – 2 вересня, у напрямку Івацевичів з боку Берези була помічена колона з 20 одиниць техніки ЗС РБ, де крім МАЗів та Уралів, рухалася і РЛС. Увечері того ж дня на залізничну станцію «Брест-Південний» прибув ще один великий ешелон з військовою технікою: понад 13 бортових «Уралів», понад 17 РСЗВ «Град», понад 12 ГАЗ-66, 2 САУ 2С5 «Гіацинт-С» та 3 машини старшого офіцера батареї 1В12, а також кілька пасажирських та вантажних вагонів.

Частина техніки могла бути розвантажена на залізничній станції «Брест-Південний», однак у районі 20:00 цей же ешелон, був помічений вже на залізничній станції «Малоріта», стояв у напрямку кордону з Україною. Вдалося визначити, що це техніка 111-ої гвардійської артилерійської бригади ЗС РБ.

Також 2 вересня у напрямку Мухавець (Брестський район) рухалася ще одна велика колона ЗС РБ: 8 вантажних машин (МАЗи, «Урали», Зіл-131) та 23 БТР, БРДМ.

За останні кілька днів у прикордонні з Україною райони Брестської області перекинули:

  • ЗРК «С-300» – 2 одиниці;
  • Т-72 – мінімум 6 одиниць;
  • БМП – 5 одиниць;
  • Гаубиці – 4 одиниці;
  • РСЗВ «Град» – понад 17 одиниць;
  • САУ 2С5 «Гіацинт-С» – 2 одиниці;
  • 1В12 – 3 одиниці;
  • БТР/БРДМ – 23 одиниці;
  • РЛС – 1 одиниця.

Як зазначає Білоруський Гаюн, це є посиленням, зокрема й шляхом повернення частини техніки після навчань. Поточне посилення також пов'язане з проведенням навчань, і така кількість військ є недостатньою для агресії проти України. Ймовірно, стягування додаткової техніки до прикордонних районів може бути черговою спробою нарощування напруги.

«Проте втрачати пильність не можна, і ми продовжуємо фіксувати всю військову активність на території Білорусі», – йдеться в дописі.

Нагадаємо, що сили оборони України максимально укріплюють всі ділянки кордону з Білоруссю, збільшуючи обороноздатність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів