Поділитись:

За нестачу капіталу ПриватБанку платить українець, – експерт

Вівторок, 20 грудня 2016, 09:46
За нестачу капіталу ПриватБанку платить українець, – експерт

На сьогодні нестача капіталу у ПриватБанку становить 148 млрд. Тобто зобов'язання банку перед клієнтами (депозити, борг, бонди) перевищують активи на цю суму (кредити, щось живе і реальне на балансі).

Про це пише на своїй сторінці у Facebook доцент економіки в Піттсбурзькому університеті, виконуючий обов'язки Президента Київської Школи Економіки, співзасновник VoxUkraine, член Ради НБУ Тимофій Мілованов.

Наразі фонд вирішує, які зобов'язання банку (депозити пов'язаних осіб, субординований борг та євробонди) будуть конвертовані в капітал (equity). Там, зі слів експерта, може бути "трохи зради та несподіванки".

Коли сума наявного (від'ємного) капіталу стане відомою, банк продадуть державі. Після цього Міністерство фінансів випустить облігації, які будуть зараховані до капіталу банку, щоб забезпечити достатність капіталу. Приблизна сума облігацій становить 116 млрд (оцінка на поточний момент).

"З часом стане зрозуміло, яку частину облігацій і коли доведеться продати або взяти кредити в НБУ під їх заставу, щоб виплатити зобов'язання банку. І те, і друге – звична практика, – зазначив Мілованов. – Якщо не буде набігу на банк і ІТ системи будуть передані мирно, то перетворення облігацій в гроші буде відбуватися повільно і критичного тиску на інфляцію чи макроекономічну стабільність не відбудеться".

А що стосується того, звідки брати гроші на облігації, то, як розповів економіст, це завжди податок – або прямий, або інфляційний. Тобто за нестачу капітала платить українець.

"Добре, що проблему наважились зупинити сьогодні, і українцю не прийдеться платити більше в майбутньому", – йдеться у дописі Тимофія Мілованова.

Надрукувати
мітки:
коментарів