Поділитись:

Порожні школи та безлюдні вулиці: як Луцьк святкував 1 вересня (фото)

Четвер, 01 вересня 2022, 15:15

Цього ранку у Луцьку вперше за багато років не було чути шкільного дзвоника. Гімн не лунав із різних куточків міста, а вулицями не бігали метушливо батьки із святково вбраними дітьми. Не було квітів і бантиків, не було портфелів. Цього року 1 вересня у Луцьку святкували онлайн. А школи, коледжі та університети спокійно і без урочистостей готувалися до нового навчального року. Він буде важким. 

Чи святкує Луцьк початок навчального року, та чим живе місто у перший день осені, дізнавалися журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент»

 

ЩО КОЇТЬСЯ У ШКОЛАХ

Майданчики перед луцькими школами, на яких цього дня зазвичай збиралася лінійка, безлюдні. У приміщеннях метушаться вчителі і директори, прибиральниці завершують останні приготування. Завтра діти сядуть за парти і почнуть перший урок. Це буде урок безпеки. 

 

День знань у Луцькій територіальній громаді цього року вирішили святкувати дистанційно, аби не наражати учнів на небезпеку. Директори шкіл записали привітання, вчителі порозмовляли з дітьми, з батьками про особливості навчального року 2022/23. Дехто читав вірші, хтось співав гімн у себе вдома просто перед монітором. 2 вересня у більшості шкіл громади проведуть урок безпеки, під час якого потренуються спускатися в укриття. А вже з 5 вересня розпочнеться повноцінний навчальний процес. 

«Діти вже з нетерпінням чекають, щоб зустрітися, адже у школі не тільки навчання, але і спілкування дітей. Я записав для учнів відеопривітання з 1 вересня –дзвоник у нас святкували дистанційно. Завтра у школі буде інструктаж з техніки безпеки, а з понеділка ми починаємо навчання. За бажанням батьків, школа пропонує змішане навчання – тиждень вчимося онлайн, а тиждень – офлайн. Початкова школа вся вчитиметься стаціонарно, бо так бажають батьки», – розповідає директор школи №5 Валерій Півницький

 

У навчальному закладі, який він очолює, вчиться більше восьми сотень учнів. Для них школу готували все літо. Тут облаштували укриття, яке може вмістити понад 400 дітей (навчання відбувається у дві зміни). Воно протирадіаційне, наголошують у школі, і має зручні сучасні туалети та систему водопостачання. 

 

 

 

Для першокласників готують просторі приміщення для роботи у форматі НУШ. Вчителька Тетяна Толосюк розкладає дидактичні матеріали, готує дошку та клас для того, аби перший шкільний урок запам'ятався її дітям.

 

 

 

ЩО КАЖУТЬ БАТЬКИ

Багато батьків діляться враженнями від першого шкільного дзвоника онлайн. Так, лучанин Анатолій Матвіюк показав свято своїх дітей онлайн. Дівчатка красиво вбрані, із гарними зачісками сидять перед монітором і слухають вчительку. 

 

Мама п'ятикласника Олександра Куртєєва «таємно» підглядала за своїм сином, доки той сам, по-дорослому відвідував «шкільну лінійку».

«Змішані почуття цього дня, весь спектр емоцій: радість і жаль, розпач і надія. Наші діти вимушені підлаштовуватись під сьогоднішні умови, які виникли через клятих рашистів. Дивлюсь на сина за комп’ютером, йде онлайн урок і ніби все добре, він в безпеці, я йому посміхаюсь. Але в голові думки: наші школярі не можуть на повну відчути радість свята Першого дзвоника, зібратись на лінійку, сісти за парти... А цей рік для нас дуже важливий, адже Юра перейшов до 5 класу і попереду все нове: вчителі, предмети, класи. 

  

До останнього я не уявляла, як все має відбутись. Але в дітей все набагато простіше: прокинувся, вигуляв собаку, поснідав та сів за робоче місце. Без сентиментів, без хвилювань «відбув» перший урок та відправився гуляти з друзями. Це покоління дітей виросте дуже цікаве, адже на їхню долю випало чимало випробувань, починаючи з освітніх реформ, глобальних епідемій та воєн. Окремо хочу подякувати вчителям та дирекції ліцею №1 за підготовку, за те, що максимально намагались передати дітям настрій свята Першого дзвоника. Дай Бог нам швидкої перемоги та мирного неба», – каже вона. 

Депутат Луцькради від «Громадянського Руху «СВІДОМІ» Михайло Наход розповів, що в його доньок цього року не було святкового настрою. Всі троє його дівчат навчаються у різних закладах, і через війну до останнього дня не було зрозуміло, як саме відбуватиметься це навчання. 

«Для моїх доньок перше вересня – не свято (сміється – ред.). Цей день ми, батьки, і наші діти зустріли з певною пересторогою. Розумію, що підхід до організації роботи залежить великою мірою не від наших вчителів, а від керівництва держави. Довгий час не було зрозуміло, в якій формі будуть навчатися діти, а Єва навіть не знала, в яку зміну вчитиметься. Діти від такої непевності теж почувалися не комфортно. Через війну і решту факторів цього року перше вересня – не таке веселе і радісне свято, яким було у попередні роки. Але я сподіваюся, що Україна переможе, і що наші діти зможуть навчатися повноцінно. І маю надію, що ті підготовані укриття не доведеться використовувати під час навчального процесу», – зауважив він. 

 

 

ЯК СВЯТКУЄ МІСТО

Вулиці Луцька, які в попередні роки цього дня кишіли учнями і студентами, 1 вересня 2022 року були доволі безлюдними. Невеликі групи студентів стояли поруч із корпусами Волинського національного університету, біля педколеджу. Поруч із гімназією №4 стояли студентки-практикантки, які найближчим часом навчатимуть дітей. 

 

 

 

Загалом місто не святкувало. Через війну і росію чудове свято забрали у кількох тисяч дітей. 

Вже зовсім скоро у школах почнуться уроки. Повні тривоги, але і повні надії. Адже за шкільними партами підростатиме нове молоде покоління свідомих українців, які своїми знаннями і успіхами розбудовуватимуть нашу країну після перемоги. 

 

 

 

 

 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів