Поділитись:

У Луцьку можуть оштрафувати за шумний ремонт у суботу

Середа, 31 серпня 2022, 15:23
У Луцьку можуть оштрафувати за шумний ремонт у суботу

У Луцьку запровадили нові правила додержання тиші у громадських місцях.

Відповідне рішення ухвалили депутати Луцької міської ради під час чергової сесії 31 серпня.

Як вбачається із тексту рішення, власники закладів повинні вжити необхідних заходів для зменшення рівня шуму до меж санітарних норм. 

Також правила встановлюють графік роботи закладів, які розміщені у житлових будинках або на прибудинкових територіях з 07:00 до 23:00. Кіоски та кафе з літніми майданчиками можуть працювати з 08:00 до 22:00.

Цілодобово могтимуть працювати деякі заклади, розташовані у нежитлових будівлях. Зокрема, дозвіл працювати цілодобово мають аптеки, квіткові магазини, пункти обміну валют, розважальні заклади тощо. Однак працювати цілодобово такі об'єкти зможуть лише у випадку відповідності санітарним вимогам щодо шумового забруднення та наявності договору про охорону такого об'єкта з метою забезпечення громадського порядку. Також такі заклади повинні мати внутрішні та зовнішні камери спостереження.

З 22:00 до 08:00 у Луцьку забороняється гучно співати, кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою чи іншими джерелами шуму. Також заборонено використовувати салюти чи іншу піротехніку.

Проводити ремонтні роботи у приміщенні заборонено з 21:00 до 08:00 у робочі дні, і повністю заборонено у святкові або вихідні дні. Лише за згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися у святкові та неробочі дні.

«Ви пропонуєте заборонити проведення ремонтних робіт, що супроводжуються шумом у святкові та неробочі дні. Що означає «неробочі дні»? Я так розумію, що сюди підпадає і субота. Це виглядає не логічно, бо багато людей якраз в суботу і планують подібні роботи. Якщо ми своїм рішенням заборонимо робити ремонтні роботи в суботу, то нас не зрозуміють наші мешканці», – зауважив депутат Луцької міської ради від фракції «Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход.

Михайло НаходМихайло Наход
 

Як пояснив директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль, власники або орендарі приміщень, у яких проводиться ремонт, повинні завчасно попередити сусідів про проведення ремонтних робіт у вихідні дні. Якщо ніхто не заперечуватиме проти проведення таких робіт – їх можна виконувати.

Голова фракції «Громадянський рух «СВІДОМІ» у Луцькій міській раді Тарас Шкітер доповнив, що така неоднозначна норма у правилах може по-різному трактуватися лучанами і створювати чимало непорозумінь і конфліктних ситуацій.

«Наша команда «Громадянський рух «СВІДОМІ» цілком підтримує саму ідею таких правил, адже це поширена практика у європейських містах. Однак деякі пункти правил варто або взагалі виключити, або прописати максимально детально, адже вони можуть по-різному трактуватися лучанами і створювати чимало конфліктних ситуацій. Наприклад, ми не почули чіткої відповіді на запитання про те, у скількох сусідів потрібно брати дозвіл на проведення ремонтних робіт у квартирі у вихідний день. Тому наша команда не підтримає проєкт рішення в такій редакції», – зазначив Тарас Шкітер. 

Тарас ШкітерТарас Шкітер
 

Також у Луцьку заборонено встановлювати на балконах, вікнах та лоджіях звуковідтворювальну апаратуру та вмикати її на потужність, яка перевищує санітарні норми шумового забруднення.

Окрім цього автомобілісти не мають права користуватися звуковими сигналами у прибудинкових територіях окрім випадків, коли без цього неможливо запобігти ДТП. Також водії не можуть лишати авто з увімкненим двигуном у дворах будинків. Це обмеження не стосується службового транспорту.

Також водіям заборонили гучно слухати музику в салоні, якщо вікна машини привідкриті. Звук у такому випадку не повинен поширюватися на радіус понад 3 метри від машини.

Гучно вмикати телевізор, радіо чи іншу звуковідтворювальну апаратуру у багатоквартирних житлових будинках теж не можна, якщо рівень такого шуму перевищує санітарні норми.

Не можна також грати на музичних інструментах, співати, свистіти, кричати з балконів, лоджій та відкритих вікон.

Врегульовують нові правила й виконання музичних виступів у публічних місцях. Так, зокрема, заборонено проводити мистецькі виступи, які можуть спричинити розпалювання міжнаціональної, етнічної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, а також закликати до агресії та містити ненормативну лексику, або супроводжуються рекламою. Не можна виступати й у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння. Для проведення мистецьких подій у громадських місцях обов'язково необхідно письмово попередити Луцьку міську раду, у повідомленні слід вказати назву мистецького заходу, зазначити організаторів, тривалість події та місце її проведення, а також гарантувати дотримання встановлених правил.

Алла Надточій зазначила, що у воєнний час чимало музикантів, виступаючи, зокрема, на вулиці Лесі Українки, збирають гроші для потреб ЗСУ. Депутатка попросила уточнити, чи всі вони зобов'язані брати відповідний дозвіл на виступ у міській раді.

Алла НадточійАлла Надточій
 

Борис Смаль наголосив, що всі музиканти, які виступають на вулиці Лесі Українки, як правило, мають відповідні погодження у міській раді, тож їхні виступи не порушують діючих у місті правил. Якщо ж інспектори муніципальної варти виявлять артистів, які виступають без попереднього узгодження з міською радою, – вони уповноважені припинити такий несанкціонований виступ.

Також вчитися грати на музичних інструментах, якщо це порушує тишу у прилеглих житлових приміщеннях, відповідно до нових норм, можливо буде лише за погодженням із мешканцями цих приміщень.

За порушення встановлених правил тиші притягатимуть до відповідальності у вигляді штрафів

Нагадаємо, що неприємний інцидент стався у Луцьку 25 березня: у центрі міста четверо підлітків побили 38-річного чоловіка через те, що той зробив їм зауваження, що з колонок дітей гучно лунає російський реп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

 

 

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
07 квітня 2024
29 березня 2024
27 березня 2024
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
17:46
05 березня 2024
21 лютого 2024