Поділитись:

Метод ІКСІ у питаннях та відповідях

Понеділок, 29 серпня 2022, 09:14
Метод ІКСІ у питаннях та відповідях

Інтрацитоплазматична ін'єкція сперматозоїда (ІКСІ, від англ. Intracytoplasmic Sperm Injection, ICSI) — одна з допоміжних репродуктивних технологій. Вона у тому, що ембріолог вводить сперматозоїд безпосередньо у яйцеклітину, що збільшує шанси завагітніти. Багатьом парам, які звертаються до центрів репродуктивного здоров'я щодо безпліддя, лікарі рекомендують ІКСІ. Що це за технологія і кому вона буде особливо корисною? Ми зібрали найчастіші запитання та попросили фахівців відповісти на них.

Детально про метод за покликанням: https://mdclinics.com.ua/ua/uslugi/lechenie-besplodiya/metody-lecheniya/icsi/

Що означає «інтрацитоплазматична»?

Цитоплазма — це внутрішнє середовище живої клітини. Цитоплазма складається з води, а також солей та інших молекул, які надають їй гелеподібного вигляду. Інтрацитоплазматичний означає «всередині цитоплазми», в цьому випадку всередину цитоплазми яйцеклітини випускається сперматозоїд.

У чому відмінність ІКСІ від ЕКЗ?

ІКСІ — це один із варіантів ЕКЗ. Різниця у процесі запліднення. В ході ЕКЗ ембріолог просто поміщає в лабораторний посуд підготовлені яйцеклітини та сперматозоїди, залишає їх на деякий час, а тоді перевіряє, чи утворилися ембріони. Тобто сперматозоїди повинні самостійно проникнути у яйцеклітини. У процедурі ІКСІ лікар сам проколює оболонку яйцеклітини та поміщає всередину підготовлений сперматозоїд. Попри те, що сперматозоїд точно проник у яйцеклітину, запліднення не гарантоване — ембріон може не розвинутися.

Яка ефективність ІКСІ?

Ефективність ІКСІ є досить високою, від 50 до 80%. Саме тому зараз ІКСІ — це кожні шість із десяти застосованих ДРТ (допоміжних репродуктивних технологій) у світі. З ІКСІ вищі шанси на утворення ембріона, проте для настання вагітності цього замало, ембріон має успішно імплантуватися в матку.

Кому призначається ІКСІ?

ІКСІ застосовується у двох випадках:

  1. оболонка яйцеклітини занадто міцна, щоб сперматозоїд міг проникнути до неї самостійно;
  2. сперматозоїд занадто слабкий, щоб подолати перешкоду у вигляді оболонки та потрапити до яйцеклітини.

Оболонка яйцеклітин ущільнюється з віком, тому ІКСІ рекомендують, якщо жінка старше 35–40 років. Метод також застосовується при безплідді неясного генезу, після невдалих спроб ЕКЗ, а також у випадках, коли використовуються кріоконсервовані яйцеклітини або сперматозоїди. Інші показання припадають на чоловіче безпліддя, спричинене недостатністю або низькою якістю сперматозоїдів.

Метод ІКСІ у питаннях та відповідях

Який фахівець робить ІКСІ?

Лікування безплідності за допомогою ДРТ, зокрема ІКСІ, — це спеціалізація репродуктолога — лікаря, який «веде» пару, підбирає оптимальну ДРТ і контролює весь процес до його успішного завершення. Безпосередньо процедуру ІКСІ виконує ембріолог — фахівець із запліднення та ембріонів. Тобто репродуктолог готує все потрібне, щоб ембріон, вирощений ембріологом, успішно імплантувався до матки.

Що саме відбувається під час ІКСІ?

Все відбувається під мікроскопом. Ембріолог готує яйцеклітину та позбавляє рухливості сперматозоїд, після чого поміщає його всередину тонкої голки. Спеціальною мікроприсоскою він утримує яйцеклітину, а голкою проколює оболонку, проникає всередину, випускає сперматозоїд у цитоплазму та виймає голку. На цьому процедуру завершено. Далі ембріолог стежить, чи почалося поділ з утворенням бластоцисти. Коли бластоциста дозріває (3–6 днів), її переносять у матку.

Які ризики має ІКСІ?

У процесі виконання ІКСІ є ризик пошкодження яйцеклітин голкою. Також існує ймовірність того, що навіть після ін'єкції сперматозоїда запліднення не станеться, а якщо й станеться, то ембріон перестане розвиватись.

Щодо ризиків для дитини, то американські експерти вважають, що 1% дітей, які з'явилися на світ за допомогою ІКСІ, має вроджені захворювання. Однак слід мати на увазі, що вроджені захворювання мають 2% дітей, зачатих природним шляхом.

Є дані, що ІКСІ незначно збільшує ризики:

  • аутизму;
  • синдрому Ангельмана (синдром щасливої ляльки);
  • синдрому Беквіта — Відеманна (порушення росту та розвитку зі схильністю до пухлин);
  • гіпоспадії;
  • розладів статевої диференціації.

Які переваги ІКСІ?

Основною є висока ефективність. З цієї причини деякі репродуктологи призначають ІКСІ всім своїм пацієнтам, які потребують ДРТ.

Надрукувати
мітки:
коментарів