Поділитись:

Посуха в Європі може зачепити Україну, – доповідь ЄС

Середа, 24 серпня 2022, 17:33
Посуха в Європі може зачепити Україну, – доповідь ЄС

Деякі частини Європи можуть зіткнутися з ще трьома посушливими місяцями, зачепити може й Україну, на тлі того, як континент переживає сильну посуху, що спричинила лісові пожежі, висихання річок і негативні наслідки для посівів.

Про це у середу, 24 серпня, інформує УНН з посиланням на звіт програми ЄС зі спостереження за Землею Copernicus пише AP.

Найближчими місяцями, до листопада 2022 року, в західному євро-середземноморському регіоні, ймовірно, будуть тепліші та сухіші, ніж зазвичай, умови, особливо в Іспанії та Португалії, йдеться у звіті програми за серпень.

Майже половина з 27 країн ЄС перебувають під загрозою посухи, при цьому умови погіршуються у Бельгії, Франції, Німеччині, Угорщині, Ірландії, Італії, Люксембурзі, Нідерландах, Португалії, Румунії та Іспанії. У звіті також відзначається зростання небезпеки посухи за межами ЄС, у Великій Британії, Сербії, Україні та Молдові.

Copernicus зазначає, що брак дощу та низка хвиль спеки з травня призвели до посушливих умов та зниження рівня води у річках. Це, своєю чергою, вдарило по енергетичному сектору, позбавивши гідроелектростанції та інші електростанції їхнього основного джерела енергії та рідини, що охолоджує.

Нестача води та тепловий стрес також знижують урожайність сільськогосподарських культур у Європі, при цьому найбільше страждають кукурудза, соя та соняшник. Нещодавні дощі у серпні допомогли деяким регіонам, але посіви в інших районах постраждали від гроз.

Нагадаємо: за оцінками фахівців, цьогорічна посуха у Європі ризикує стати найгіршою за останні 500 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів