Поділитись:

Ринок нерухомості Казахстану. Як вибрати забудовника?*

Понеділок, 15 серпня 2022, 11:22
Ринок нерухомості Казахстану. Як вибрати забудовника?*

З 2015 року на ринку нерухомості Казахстану активно зростає інтерес покупців та інвесторів до новобудов. Пов'язано це з гнучкою ціновою політикою забудовників, акціями та розстрочкою, яку вони надають.

Але хоч би якими привабливими не були умови девелоперів, першочерговим все одно залишається питання безпеки та надійності покупки. У зв'язку сервіс нерухомості korter.kz виділив 5 основних ознак надійного забудовника в Казахстані.

1. Наявність досвіду роботи та успішних проектів

В даному випадку репутація – це більше половини успіху. Бувають винятки, звісно, але вони лише підтверджують правило. Солідний досвід роботи говорить багато про що: дотримання законодавства Казахстану, фінансова спроможність забудовника, грамотна маркетингова політика.

Для того щоб отримати більше інформації про якість житла, бажано відвідати об'єкти, побудовані раніше забудовником, оглянути якість будівельних матеріалів, стан фасадів, під'їздів, дитячих та спортивних майданчиків. Не зайвим буде спілкування з мешканцями таких будинків. Так ви дізнаєтеся про всі плюси та мінуси, які можуть бути властиві роботі забудовника.

Експерти радять побувати і в офісі компанії, дізнатися про наявність відділів продажу, а також дізнатися, хто займається супроводом угод. В ідеалі це має бути окремий юрист чи цілий відділ. Якщо таких фахівців у забудовника немає, потрібно попросити копії документів і проконсультуватися зі своїм фахівцем.

Співпраця з великими та стабільними партнерами (жоден фінансовий інститут не ризикуватиме своїми активами, вкладаючись у сумнівні проекти) та наявність власної матеріально-технічної бази — відмінний аргумент на користь забудовника. В Казахстані найбільшими забудовниками є BAZIS-A та BI Group.

2. Присутність детальної інформації про забудовника в Інтернеті

Добросовісна будівельна компанія нічого ні від кого не приховує. Більше того, вона прагне продемонструвати всі свої переваги. Тому друге, що потрібно зробити, — набрати назву компанії-забудовника у пошуковому рядку браузера та знайти її офіційний сайт. Як правило, тут респектабельні гравці ринку нерухомості докладно розповідають про свою діяльність: скільки об'єктів та якого призначення побудовано, кількість працівників, з ким співпрацює, відгуки покупців, є інформація про замовника, генпідрядника та розробника будівництва, скани основної документації — дозвіл на будівництво, ліцензії, рішення акімату (виконавчий орган в Казахстані) про відведення ділянки та ін.

Величезний плюс – актуальні новини на сайті, як, наприклад, в NOVEC та Exclusive Qurylys, а також участь у соціальному житті міста: спонсорська допомога у будівництві дитячих, спортивних майданчиків, проведення різноманітних міських заходів.

В Інтернеті потрібно проштудіювати і присутність негативної інформації про компанію, зрозумівши таким чином, з якими неприємними сюрпризами, наприклад, у вигляді невиконаних зобов'язань, можна зіткнутися в майбутньому. Для цього скористайтеся соціальними мережами (сьогодні більшість забудовників мають там свої сторінки) або вивчіть загальноміські форуми, на яких користувачі часто розміщують чорні списки неблагонадійних забудовників.

Однак отриману інформацію потрібно ретельно аналізувати - це можуть бути витівки компаній-конкурентів. Але в цьому випадку, як правило, поганих думок не так багато, і позитивні факти їх переважують.

Ринок нерухомості Казахстану. Як вибрати забудовника?*

3. Адекватна цінова політика

Тут важливо пам'ятати: надто низька вартість квадрату має насторожити. Це стосується будь-якого товару, тим більше такого фундаментального, як житло. Низька ціна за нерухомість не завжди є аферою, проте досить часто свідчить про неї.

Потрібно обов'язково промоніторити ринок, вивчити ціни гравців ринку та співвідношення ціна-якість. Що стосується знижок, то, згідно з практикою, вона не перевищує 30% від вартості.

Ціна може значно відрізнятися в залежності від стадії будівництва. Наприклад, якщо один будинок зведений на 70%, а інший — на 50%, то різниця у ціні між квартирами в одному та в іншому будинку має становити не менше ніж 20–30%.

4. Наявність дозвільних документів

Не секрет, що недобросовісні забудовники, користуючись довірливістю пайовиків або незнанням ними законів, нерідко оминають цей важливий момент стороною, надаючи для ознайомлення другорядні папери. Тому необхідно точно знати, що запитувати.

Отже, в наявності у забудовника повинні бути:

  • установчі документи та ліцензії компаній, що беруть участь у будівництві;
  • документи на земельну ділянку (державний акт на право власності або договір оренди);
  • проектно-кошторисна документація на житловий будинок (дозвіл на будівництво, акт введення в експлуатацію).

Якщо ви не можете розібратися в цих тонкощах, вимагайте у забудовника копії всіх документів та звертайтеся за консультацією до юристів.

Завжди потрібно перевіряти повноваження тих, хто продає квартиру. На жаль, сьогодні ми часто стикаємося з шахраями, які, представляючись спеціалістами або колишніми співробітниками великих компаній, обіцяють допомогти купити квартиру дешевше, ніж в офіційному відділі продажу. За це вони просять 10–20 % вартості житла і почекати пару місяців, а самі зникають у невідомому напрямку. Зайвий раз обережність не завадить в подібних випадках.

5. Наявність дозволу на пайове будівництво

Це актуально у випадку, якщо ви вирішили придбати квартиру в новобудові на етапі котловану. 

Наприкінці хотілося б відзначити, що і у великих та надійних компаніях трапляються казуси і бувають не зовсім якісні об'єкти. Тому також важливо правильно прийняти готову квартиру. 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
25 березня 2024
15:05
15 лютого 2024
22 грудня 2023
08:30
06 грудня 2023
20 листопада 2023
05 жовтня 2023
22 вересня 2023
16:03
08 вересня 2023
13:25
30 серпня 2023
10:42