Поділитись:

Польща працює над рішенням, яке дозволить відмовляти росіянам у видачі віз

Неділя, 14 серпня 2022, 16:13
Польща працює над рішенням, яке дозволить відмовляти росіянам у видачі віз

фото ілюстративне

Варшава підтримує продовження санкцій проти росії, особливо щодо призупинення дії угоди про спрощення візового руху для громадян рф через її вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Польське радіо.

Зі слів заступника міністра закордонних справ Пьотра Вавжика, Польща працює над опрацюванням концепції, яка дозволить відмовляти росіянам у видачі віз. Рішення з цього питання очікується в найближчі тижні.

Міністр закордонних справ Чехії, яка нині головує в Євросоюзі, Ян Ліпавскі хоче обговорити загальне припинення видачі віз для громадян росії на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка відбудеться в Празі в кінці місяця. До такого рішення закликає президент України Володимир Зеленський.

Заступник міністра закордонних справ Пьотр Вавжик заявив, що Польща виступає за продовження санкцій ЄС, особливо щодо призупинення дії угоди про спрощення візового руху для громадян рф. Водночас він визнав, що не всі країни Євросоюзу на це згодні.

«Проти цього виступають великі країни-члени, включаючи Німеччину, Францію та Нідерланди», – сказав Вавжик.

Він додав, що польська дипломатія вже кілька тижнів веде переговори на цю тему з деякими державами-членами та зазначив, що подібний погляд на ці питання мають також Литва, Латвія та Естонія, Чехія та Словаччина. 

Заступник глави МЗС також позитивно оцінив рішення, зокрема, Латвії та Естонії, які призупинять або обмежать видачу віз громадянам росії. Однак він зазначив, що вони були видані занадто пізно – через кілька місяців після початку російського вторгнення в Україну.

«Але краще пізно, ніж ніколи», – оцінив він.

Заступник міністра також нагадав, що Польща вже кілька місяців не видає туристичні візи громадянам рф. Нині їх отримують лише росіяни, які через роботу змушені перетинати польсько-російський кордон, у т.ч. водії вантажівок, дипломати, а також особи з Картою поляка та члени сімей громадян Польщі та інших країн ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів