Поділитись:

На Волині руйнується унікальна церква XVII століття (відео)

Неділя, 14 серпня 2022, 12:25
На Волині руйнується унікальна церква XVII століття (відео)

Свято-Михайлівська церква, що в селі Кисилин Затурцівської громади, збудована у першій половині XVII століття, тож поважний вік будівлі бере своє. У 2017 році була надія, що храм таки відремонтують. Тоді навіть розробили проєктно-кошторисну документацію, але грошей від держави залучити так і не вдалося.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Церква не зачинялася за жодної влади. Навіть у радянські часи тут проводили богослужіння.

«За паспортними даними, початок будівництва – 1632 рік. Якщо вірити нашому краєзнавцеві, вона була збудована за кошти графа Лодуховського. Це за краєзнавцем Харитоном Сагайданом. Такий є в нас у Затурцях чоловік. Збудована була як православний храм. В інтернеті можна знайти дуже багато інформації: починаючи від аріанської бібліотеки й закінчуючи невідомо чим. Але церква побудована суто як православний храм. Вона зведена у вигляді хреста, вівтарем на схід. Це свідчить про те, що це православна церква», – каже настоятель Свято-Михайлівської церкви Іван Квік.

Для будівництва храму використовували місцевий матеріал, адже у часи його будівництва в Кисилині працювали вапнярка і два цегельні заводи. Стіни цієї будівлі мають товщину понад півтора метра. У ті часи переважно будували дерев’яні церкви, тож поява у Кисилині такого величного мурованого храму свідчить про те, що тоді це було заможне містечко. Довгий час, до слова, стіни церкви були без розпису.

«Розпис зробив художник Антонович у 1905 році. Але на початку 80-х, якщо я не помиляюся, була так звана «реставрація». Це просто в лапках. Тому що це було просто зверху усе замальоване. І замалювали автентичні розписи, автентичні фрески. Зверху було замальоване, десь приблизними фарбами. Найбільша біда тієї реставрації – то іконостас. Це просто крик душі всіх вірян. Він був позолочений. Що зробив совєт? Вони звичайною фарбою сріблянкою загатили його зверху», – каже настоятель.

Цікавим є зображення у храмі ікони Богородиці. З-під покрову голови Божої Матері вибивається пасмо волосся. Такого зображення Богородиці ви не побачите ніде.

Детальніше – у сюжеті.

Нагадаємо, що 14 серпня християни східного обряду відзначають свято Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці. У народі його називають Маковий Спас, Медовий Спас або Маковія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів