Поділитись:

Ноу-хау війни: українські піхотинці «схрестили» МТЛБ з «Рапірою» (відео)

Субота, 13 серпня 2022, 16:54
Ноу-хау війни: українські піхотинці «схрестили» МТЛБ з «Рапірою» (відео)

На Миколаївщині українські воїни продемонстрували власну розробку, зібрану з трофейної російської техніки.

Відео опублікували у суботу, 13 серпня, на фейсбук-сторінці Генерального штабу ЗСУ.

«Армійський тягач МТЛБ + протитанкова гармата МТ-12 «Рапіра» = самохідна протитанкова артилерійська установка», – пояснили у Генштабі.

Зазначають, що усю проєктну і конструкторську роботу піхотинці зробили самотужки. Система вже протестована і знаходиться в зоні бойових дій.

Довідково:
МТЛБ (абр. від рос. многоцелевой транспортёр лёгкий бронированный, у народі звуть «мотолига»), часом зустрічається переклад БТ-ЛБ (Багатоцільовий тягач (транспортер) легкий броньований) – радянський/український плавучий бронетранспортер.Створений для транспортування людей та вантажів, також широко використовується в ролі артилерійського тягача, у деяких частинах використовується для перевезення особового складу моторизованих стрілецьких підрозділів.
Прийнятий на озброєння в 1964 році, випускався на Харківському тракторному заводі.
Використовувався як база для ряду машин спеціального призначення, а шасі бронетранспортера використовувалося для цивільних всюдиходів.
100-мм протитанкова гармата МТ-12 (Індекс ГРАУ – 2А29, у низці джерел згадується як Т-12А та «Рапіра») – радянська буксирована протитанкова гармата, створена наприкінці 1960-х років. Модернізація гармати Т-12 (Індекс ГРАУ — 2А19), що включала у себе розміщення гармати на новому лафеті.
Станом на 2014 рік на озброєнні Збройних Сил України перебувало близько 500 гармат МТ-12 «Рапіра». У травні 2018 року відбулись випробування модернізованих гармат із поліпшеною системою наведення, яка дозволяє вражати цілі в умовах обмеженої видимості. Крім того, гармати оснащені новими системами утримання цілі, що дозволяє більш ефективно вражати їх під час руху.
У квітні 2021 року на Рівненському військовому полігоні артилерійський підрозділ однієї з окремих механізованих бригад Сухопутних військ ЗСУ розпочав випробування 100-мм пострілів УОФ12 чеського виробництва до гармати МТ-12 «Рапіра». Як було зазначено, Міноборони України уклало відповідний державний контракт на закупку цього типу боєприпасів у Чехії.
Окрім звичайних гарматних пострілів, в Збройних Силах України для стрільби зі 100-мм протитанкової гармати МТ-12 «Рапіра» застосовуються протитанкові керовані ракети «Стугна».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів