Поділитись:

Якщо авто не плаває – не їдьте: луцькі рятувальники розповіли про наслідки зливи

Автор: Міла Роспопа |
Субота, 13 серпня 2022, 12:15
Якщо авто не плаває – не їдьте: луцькі рятувальники розповіли про наслідки зливи

Через зливу у Луцьку рятувальники дванадцять разів виїздили на відкачування дощової води. 

Про це розповіли під час брифінгу ДСНС у Волинській області у суботу, 13 серпня. 

Рятувальники 12 серпня працювали у Луцьку, в Маневичах, були виклики у Зміїнець. Удень на вулиці Лесі Українки у Луцьку працівники 25 ДПРЧ відкачали близько 20 кубометрів води з підвального приміщення, у якому розташована піцерія. Увечері, коли дощ посилився, рятувальники 25 ДПРЧ працювали на території пологового будинку, перинатального центру та в приміщенні Укртелекому на проспекті Василя Мойсея, де потоки дощової води підтопили підвальні приміщення.

Уранці 12 серпня майже одночасно у Луцьку через влучання розряду блискавки загорілися господарські споруди на вулицях Задворецькій та Шевченка. О 9:48 горіння дерев'яної будівлі на вулиці Задворецькій ліквідували рятувальники двох відділень 25 ДПРЧ. Друге відділення бійців 25 ДПРЧ спрямували на допомогу рятувальникам 2 ДПРЧ, які працювали над приборканням пожежі господарської споруди на вулиці Шевченка. О 10:18 горіння ліквідоване.

Наприкінці дня через влучання блискавки загорілася дерев'яна господарська будівля у селі Великий Порськ на Ковельщині. О 18:30 силами рятувальників 21 ДПРП смт Голоби та вогнеборців місцевої пожежної охорони села Переспа горіння ліквідоване. Крім того, у Ковельському районі через грозу трапилася ще одна пожежа - горіла дерев'яна літня кухня у селі Грабове Шацької територіальної громади. Пожежу ліквідували рятувальники 11 ДПРЧ смт Шацьк та місцевої пожежної охорони села Грабове.

У селі Добре Камінь-Каширського району горіння цегляної господарської споруди, спричинене розрядом блискавки, ліквідували рятувальники 8 ДПРЧ з райцентру та працівники місцевої пожежної охорони села Черче. 13 серпня о 01:13 рятувальники 8 ДПРЧ знову вирушили за викликом - у селі Підцир'я Камінь-Каширського району блискавка влучила в дерев'яну господарську будівлю й та загорілася. О 02:00 пожежу ліквідовано.

«Погода і далі буде несприятливою, тому закликаємо людей дотримуватися правил безпеки. У час грози краще залишатися удома, і без потреби не покидати приміщення. Нагадуємо нашим людям звернутися до спеціалістів та встановити на будинках громовідводи, аби таких викликів було менше»,  сказала начальниця відділю агітаційно-пропагандистської роботи ГУ ДСНС України у Волинській області Ірина Варварук.

Протягом доби на вулицях Луцька, які постійно підтоплюються, застрягло чимало автомобілів. 

«Не скажу, що ніч і доба були складними, просто безсонними. Відкачували воду з прибудинкових територій, підвалів, вулиць. Так складається, що ми фактично їздимо по одних і тих самих адресах. Втрачається сенс "надзвичайної події", бо це вже швидше рутинна робота. Хочу сказати нашим громадянам: якщо ваш будинок постійно підтоплює, треба вжити комплекс капітальних заходів, аби такого не ставалося. Адже це ваше майно, і воно псується. Те саме звернення – і до власників автомобілів. Водії, якщо ваші машини не плавають, не треба форсувати великі водні перешкоди. Ви також спричиняєте проблеми для інших учасників дорожнього руху. Якщо бачите перешкоди, виведіть авто на вищу ділянку, перечекайте годину-другу, коли луцьке водовідведення впорається із проблемою», – сказав заступник начальника з реагування ГУ ДСНС у Волинській області, полковник служби цивільного захисту Віктор Милостивий

Він також нагадав, що, якщо підтоплення незначне, не слід викликати рятувальників, адже малі об'єми води техніка відкачати не здатна. Працівники ДСНС виїжджають на масштабні підтоплення, коли рівень води сягає 20 сантиметрів і більше. Якщо підвал підтопило на 5 см, пожежно-рятувальні підрозділи не здатні ліквідувати такий низький рівень води.

Рятувальники звертають увагу на те, що через надмірне зволоження ґрунту падають дерева. За попередню добу зафіксували п'ять таких випадків. 

За повідомленням гідрометцентру, 13 серпня на Волині й надалі спостерігатимуться дощі з грозами, місцями град.

Нагадаємо: у Луцьку на вулиці Карпенка-Карого посеред дороги біля торгового центру виникло провалля. Ймовірно, вода вимила ґрунт під асфальтовим покриттям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів