Поділитись:

Скандал у Ковелі: що буде з територією навколо водосховища Турія (відео)

П'ятниця, 12 серпня 2022, 16:22
Скандал у Ковелі: що буде з територією навколо водосховища Турія (відео)

У Ковелі розгорівся земельний скандал: під час впорядковування документації щодо земельних питань з’ясувалося, що деякі земельні ділянки не мають відповідних документів та не є приватизованими. Зокрема йдеться про парк навколо місцевого водосховища Турія.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

У Ковелі взялись впорядковувати документацію, яка стосується земельних питань, а саме йдеться про парк навколо місцевого водосховища Турія.

Як розповів перший заступник Ковельського міського голови Тарас Яковлєв, поки є можливість, вирішили впорядкувати документацію по паркових зонах.

«В Ковелі маємо парк навколо водосховища, однак цей парк не має землевпорядкування. І для того, щоб цю документацію привести у відповідність, ми вирішили зробити розробку детального плану цієї території», – зазначив він.

Під час перевірки з’ясувалось, що деякі земельні ділянки не мають відповідних документів та не є приватизованими. Ба більше – навіть заходять на прибережну захисну смугу, яка для середніх річок та водосховищ на них становить 50 метрів. Згідно із законодавством України, на таких прибережних смугах встановлений більш суворий режим господарської діяльності, а саме забороняється розорювання земель, садівництво та городництво.

«Є присадибні земельні ділянки біля житлових будинків, які в тому числі і заходять на прибережну смугу – недоторкану, 50-метрову від самого водосховища. Люди, які мають житлові будинки поблизу водосховища, без будь-яких документів користуються цими ділянками», – розповів Тарас Яковлєв.

Тим часом місцеві жителі, які там проживають та влаштували на набережній городи, кажуть, що роками користувались цією землею і жодних питань до них не виникало. А приватизувати ділянки їм не давали. Тож не бачать у цьому проблем та й взагалі переконані: влада просто хоче відібрати у них землю, якою вони користувались десятиліттями.

Аби вирішити конфлікт, вирішили провести громадські слухання, на яких ковельська міська влада намагалась донести до мешканців, що, впорядкувавши ці питання, прибережною зоною зможуть користуватися не лише місцеві мешканці, а й всі ковельчани. До того ж люди, які самовільно позахоплювали землю, матимуть змогу її приватизувати, адже сьогодні ніхто не має на неї документів.

Міська влада пояснює: головна мета – розробити документацію, щоб розмежувати земельні ділянки: ділянку загального користування та присадибну зону. Тож для тих людей, для яких є законна можливість, пропонують залишити землю собі з можливістю приватизації. А ту частину, яка не може бути приватизована, вилучать на користь паркової землі.

«Після багатогодинних розмов і аргументів ми свою позицію людям довели і вирішили надалі навіть, можливо, підписати такий меморандум…Там буде прописано, що люди зможуть свої земельні ділянки приватизувати… І які дії влада буде здійснювати в парку», – зазначив Тарас Яковлев.

Тож, зі слів Тараса Яковлєва, дійти до спільної думки таки вдалось. Заступник мера сподівається, що вже наступного сесійного засідання всі питання будуть узгоджені й покращити паркову зону вдасться.

Тим часом місцеві жителі нарешті зможуть приватизувати свою землю в межах закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів