Поділитись:

Українські діти можуть відвідувати садочки в Литві безкоштовно

Неділя, 07 серпня 2022, 19:32
Українські діти можуть відвідувати садочки в Литві безкоштовно

Українським дітям у Литві гарантується безкоштовне відвідування дитячих садків та шкіл.

Про це повідомила народна депутатка України Ірина Констанкевич у Фейсбуці з посиланням на голову профільного комітету Верховної Ради Сергія Бабака.

Станом на травень 2022 року, за офіційною інформацією Міністерства освіти, науки та спорту Литви, литовські школи вже відвідують понад 8 тисяч українських учнів, дитячі садки – понад 2,6 тисячі дітей. Литовською державою українським дітям безкоштовно гарантовано: обіди у школах, проїзд у громадському транспорті та гуртки у позашкільний час.

У квітні 2022 року, за безпосереднього сприяння Посольства України в Литві, у Вільнюсі відкрилася литовська філія Міжнародної української школи (МУШ). Навчання у школі відбувається у Вільнюсі щосуботи українською мовою, по закінченню учні отримують свідоцтво про повну середню освіту державного зразка України з правом подальшого вступу до вищого навчального закладу України без складання ЗНО.

Наразі опрацьовується питання щодо відкриття п’ятиденної школи у Вільнюсі у вересні 2022 року. З боку Міністерства освіти, науки та спорту ЛР надається повна підтримка. У деяких литовських школах з квітня 2022 року почали факультативно викладати українську мову, літературу та історію.

«У зв’язку з прибуттям українських громадян, тимчасово переміщених осіб, до литовського міста Каунас після початку повномасштабної збройної агресії росії проти України та відсутністю у місті української школи, керівництво каунаської приватної школи «HEROJUS» ініціативно відкрило при навчальному закладі філію – українську школу «Героям Слава» та надало можливість безкоштовно продовжити навчання рідною мовою для 180 українським дітям, а також працевлаштувало 25 вчителів з України, які знайшли прихисток у Каунасі», – йдеться у дописі.

Директор школи звернувся до Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета з проханням розгляду можливості отримання школою «HEROJUS» у місті Каунас дозволу на надання освітніх послуг українським дітям відповідно до Державного стандарту загальної середньої освіти України, що згодом надасть можливість учням школи одержувати документи державного зразка України для подальшого продовження освіти у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах України.

Навчання у школі відбувається українською мовою відповідно до програм Міністерства освіти та науки України із застосуванням концепції школи «HEROJUS». Станом на червень 2022 року, закладом вже зареєстровано 423 учні з України, які виявили бажання навчатися/продовжити навчання у школі наступного учбового року 2022/2023.

Довідково: станом на липень 2022 року 58 300 громадян України (у м. Каунас, відповідно, 9155 громадян України) та членів їх сімей подали заяви про надання дозволу на тимчасове проживання з гуманітарних міркувань З них 5819 – діти до 6 років, 16545 – віком від 6 до 17 років.

Нагадаємо, що у Торчинській громаді, через відсутність укриттів, з початком нового навчального року запрацюють далеко не всі школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів