Поділитись:

У Луцьку хочуть вдосконалити інструменти впливу громадськості на чиновників

Середа, 14 грудня 2016, 17:10

Громадські активісти напрацювали зміни до Статуту територіальної громади Луцька задля вдосконалення порядку проведення громадських слухань.

На чергову сесію міськради виноситимуть на голосування проект рішення "Про вдосконалення порядку проведення громадських слухань та внесення змін до Статуту територіальної громади Луцька". Про це сказав громадський активіст Михайло Шелеп 14 грудня під час презентації положення про громадські слухання та змін до Статуту у статті щодо цих слухань.

Як повідомив Михайло Шелеп, робоча група з громадських активістів та депутатів міської ради від різних фракцій працювали над вдосконаленням чинного Статуту Луцька в частині проведення громадських слухань.

"Рішенням пропонують врегулювати порядок інформування громадян про громадські слухання. Подібна інформація на сайті Луцькради там жодним чином не впорядкована, бо там її знайти важко. Пропонується на сайті створити електронний реєстр використання інструментів громадської участі", – сказав Михайло Шелеп.

Він додав: те, що прописано в нинішньому Статуті Луцька, не дозволяє людям провести належним чином громадські слухання. Тому ще одним завданням є призначення відповідального відділу міськради за роботу в цьому напрямку. Загалом або ж організаційний, або відділ зв'язків з громадськістю повинен відповідати за супровід громадських ініціатив та слухань.

"Зазвичай як все відбувається? Люди зібрались, чиновники їх послухали і розійшлись, а якщо будуть використовувати інструменти громадської участі, то чітко буде покладена відповідальність на чиновників за їх невиконання", – сказав Михайло Шелеп.

Голова Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Ірина Гайдучик сказала, що громадські слухання – один з важливіших інструментів місцевої демократії. Закон про місцеве самоврядування дає право викликати до себе на розмову представників органів місцевого самоврядування. Втім, в чинному Статуті навіть прописане визначення громадських слухань не відповідає самій суті слухань і перетворює їх більше на офіційне засідання органу місцевого самоврядування. Коротко вона розповіла про нововведення, які пропонуються у проекті рішення.

"Вводиться інноваційна річ, яка стосується різних методів збору підписів: як підписних листів, так і через петиції. Кількість необхідних підписів скоротили з 500 до 300. Терміни збору підписів – підписи мають подати за 8 днів до дня проведення самих слухань. Якщо не витримана ця процедура, то громадські слухання не відбудуться", – зазначила Гайдучик.

Михайло Шелеп додав, що важливою запропонованою зміною є те, що в Статуті міста дозволяється громадянам самим ініціювати громадські слухання, і чиновники змушені будуть їх провести.

Депутат Луцькради Борис Смаль, який виноситиме на розгляд сесії цей проект рішення, передбачив, що на сесії Луцькради чимало суперечок викличе момент необхідної кількості підписів для підтримки ініціативи проведення громадських слухань. Також обговорення викличе й те, яким чином враховуватимуться пропозиції громадських слухань.

Організатори поставили собі за мету обговорити наступні завдання, що стоять перед робочою групою, тому закликають до дискусії в цьому напрямку всіх небайдужих, активних громадян.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 грудня 2023
05 травня 2021
27 жовтня 2020
26 березня 2018
23 листопада 2017
01 серпня 2017
14 липня 2017
16 лютого 2017
24 грудня 2016
11:35
26 листопада 2016