США ліквідували лідера «Аль-Каїди»

Вівторок, 02 серпня 2022, 06:22

У Кабулі американський безпілотник знищив лідера «Аль-Каїди» Аймана аз-Завахірі, коли він перебував на балконі будинку.

Президент США Джо Байден заявив, що «справедливість звершилася» після того, як у своїй промові в Білому домі підтвердив ліквідацію лідера терористичної організації, – інформує ТСН. 

Байден нагадав, що відколи Сполучені Штати 11 років тому покарали терориста бен Ладена, Завахірі став лідером «Аль-Каїди», який координував філії терористичної організації в усьому світі, зокрема давав оперативні вказівки щодо нападів на об’єкти США.

«Тепер справедливість звершилася. І цього лідера терористів більше немає. Людям у всьому світі більше не потрібно боятися злісного та рішучого вбивці... Ми знову ясно даємо зрозуміти, що незалежно від того, скільки часу це займе, якщо ви є загрозою для нашого народу, Сполучені Штати знайдуть вас, де б ви не ховалися», – наголосив американський президент.

Байден розповів деталі операції, зазначивши, що розвідка знайшла Завахірі на початку цього року, коли він переїхав до центру Кабула, щоб возз’єднатися з членами своєї найближчої родини. З його слів, після «ретельного розгляду чітких і переконливих доказів» щодо місця перебування Завахірі він санкціонував «точний удар», який убив його.

«Ця місія була ретельно спланована, суворо мінімізувала ризик заподіяння шкоди іншим цивільним особам, і тиждень тому, після того, як мені повідомили, що умови оптимальні, я дав остаточний дозвіл і місія пройшла успішно», – сказав президент США.

Ніхто з членів родини терориста не постраждав, жертв серед цивільного населення також немає. Для удару було обрано момент, коли Айман аз-Завахірі усамітнився на балконі, де він зазвичай проводив багато часу.

Президент Байден також зробив попередження іншим терористичним групам у всьому світі. 

«Для тих у всьому світі, хто продовжує намагатися завдати шкоди Сполученим Штатам, послухайте мене зараз: ми завжди залишатимемося пильними, ми діятимемо, і ми завжди робитимемо все необхідне для забезпечення безпеки американців удома та по всьому світу», – сказав Байден.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: