Поділитись:

Повітря у Луврі та ще більш ніж у 700 будинках Парижа охолоджує гігантський кондиціонер

Понеділок, 01 серпня 2022, 04:17
Повітря у Луврі та ще більш ніж у 700 будинках Парижа охолоджує гігантський кондиціонер

Мона Ліза може зберігати свою знамениту загадкову посмішку, не побоюючись згубних температурних коливань. Лувру, де вона зберігається, і ще більш ніж 700 будинкам столиці Франції допомагає справлятися зі спекою один із найпотаємніших секретів Парижа. Секрет цей – підземна система охолодження.

Про це пише ZN.ua, посилаючись на Associated Press.

Мережа «міського холодильника» Парижа, про яку мало хто знає, знаходиться просто під ногами парижан, що нічого не підозрюють, на глибині до 30 метрів. Вона прокачує холодну воду крізь лабіринт труб завдовжки 89 км. Гігантський кондиціонер використовує електроенергію, що виробляється із відновлюваних джерел. Він є найбільшим у Європі.

Наразі мерія Парижа підписала амбітний контракт на збільшення розміру мережі втричі до 2042 року до 252 кілометрів. Це зробить її найбільшою міською системою охолодження у світі. Новий контракт покликаний допомогти місту адаптуватися до потепління клімату, і це дуже важливо – у липні в Європі температура повітря досягла 40 градусів за Цельсієм.

«Якби всі паризькі будівлі були оснащені автономними кондиціонерами, це створило б «острова тепла», – каже фахівець компанії Fraicheur de Paris (Паризька свіжість), яка експлуатує гігантський ондиціонер, Меггі Шелфхаут. А мережа труб з крижаною водою, навпаки, зможе охолодити весь Париж на градус Цельсія.

Три з 10 високотехнологічних установок, що охолоджують, розташовані на річці Сена. Саме річкова вода використовується у гігантському холодильнику. Тепло, що утворюється як побічний продукт, прямує назад до Сени.

Охолоджена вода подається трубами системи до 730 паризьким клієнтам. Найвідвідуваніший музей у світі, Лувр, користується цією мережею з 1990-х років.

«Це дозволяє нам користуватися енергією з меншим вуглецевим слідом цілий рік», – сказав Лоран Ле Гедар, директор з питань спадщини Лувру.

Не відомий мільйонам туристів підземний лабіринт труб нині охолоджує найзнаковіші пам'ятки Парижа. Він також охолоджує запал французьких законодавців, оскільки використовується для зниження температури у Національних зборах.

Система управляється спільним підприємством Fraicheur de Paris (Паризька свіжість). 85% акцій СП належить державній французькій енергетичній компанії EDF, а решта оператору громадського транспорту RATP.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів